Spännande nysatsning i Luleå

Huvudbild 696x364

Teknisk Fastighetsservice i Luleå har sedan etableringen i Luleå och Norrbotten huvudsakligen varit verksamma inom kyla och el. Nu gör företaget en satsning för att bredda sin verksamhet till att även omfatta ventilation och automation, då liknar det mer verksamheten som finns på övriga filialer. ”Nu blir vi en rätt komplett samarbetspartner till våra kunder med de flesta kompetenser under samma tak”, säger Jakob Granström, styrelseordförande i Teknisk Fastighetsservice AB.

Teknisk Fastighetsservice bildades i Sundsvall 1993, och finns i dag på ca 15 platser i landet – från Uppsala till Luleå. De etablerade sig i Luleå och Norrbotten under 2016 och fokus har varit på kyla och el, men nu tar företaget nästa steg och breddar sin verksamhet.

Förvärvet av Styr-Teknik AB innebär att verksamheten i Luleå och Norrbotten därmed även erbjuder fastighetsautomation, en verksamhet som växt kraftigt de senaste åren i Teknisk Fastighetsservice. Förmågan att kunna hjälpa fastighetsägare att reducera energiförbrukningen med smart styrning av installerad teknik i en fastighet är starkt efterfrågad. Det pågår även ett arbete med att tända upp och utveckla ventilationsservice.

– Mot våra befintliga kunder kan vi utöka det serviceuppdrag vi har till att även innefatta automation och ventilation. Det känns som en naturlig utveckling då våra kunder efterfrågar service inom alla områden där vi i alla fall är på plats, säger Jakob Granström.

TFS Bild2 696x364
Från vänster: Kenneth Lundmalm (Styr-Teknik AB), Nils Lidström och Niklas Fogman.

Teknisk Fastighetsservice jobbar med service, serviceavtal och mindre entreprenader på fastigheter inom industri, offentlig och kommersiell verksamhet samt i mindre skala även mot den privata marknaden. Med lång erfarenhet och bra kompetens inom exempelvis ventilation, automation, energi, värme och kyla kan de på ett smidigt sätt skapa goda inomhusmiljöer samtidigt som de sänker den totala kostnaden för fastighetsägaren.

Med förvärvet av Styr-Teknik har Teknisk Fastighetsservice nu all kompetens de behöver under samma tak. Sedan tidigare finns en filial i Piteå samt några anställda i Kalix, planen är att inom kort växla upp och öppna kontor i både Kalix och Boden.
– Luleå är huvudort i sammanhanget med det största kontoret i området, men vi har en hel del jobb även upp mot Malmfälten och Kiruna. Vi servar kunder i den geografin från Luleåkontoret, säger Jakob.

I kylbranschen pågår just nu en snabb omställning för att fasa ut miljöskadliga köldmedier. Politiska beslut på EU-nivå ger tydliga riktlinjer för omställning till miljövänliga naturliga köldmedier. Det får som effekt att många fastighetsägare behöver bygga om eller byta ut sina kylanläggningar och värmepumpar.
– Kylverksamheten har varit vårt största ben på Lulelåkontoret. Så vi kan vara ett bra bollplank för alla företag som behöver vara med i den här förändringen som sker just nu. Det blir en snabb omställning som sker mot år 2030. Man bör definitivt fundera på vilket val av köldmedium man har i sin kylanläggning eller värmepump och vad man ska byta till. Om några år kan det bli problem att få tag på vissa köldmedier, givet den utveckling vi ser, säger Jakob.

Med tanke på att Teknisk Fastighetsservice har bra vind i seglen och breddar sin verksamhet i Luleå är de i stort behov av att anställa personal.
– Vi söker servicetekniker med kompetens inom främst ventilation, kyla, el och automation. Vi har bra efterfrågan på alla våra tjänster och behöver egentligen mer folk på alla positioner. Multitekniker är ett begrepp internt, så den som vill jobba brett och utvecklas i den riktningen har den möjligheten. Den som vill jobba i ett familjeföretag med korta beslutsvägar är varmt välkommen att höra av sig, avslutar Jakob.

Föregående artikelStjärnskott klar för Summertime
Nästa artikelPopjournalisten kommer till Skellefteå