Företaget investerar stort de närmaste åren

696x364 bild 1

I den gröna omställningen utökas vattenkraften i Sverige. Vilket i sin tur ger IMUS, som har specialiserat sig på montagearbeten på svenska vattenkraftverk, mer jobb – och därför behöver de fler montörer. ”Det är mycket investeringar som sker närmaste åren”, säger företagets vd Ronny Persson.

IMUS, som står för Industrimontage underhåll och service, har funnits i snart 20 år och de jobbar mest mot vatten- och värmekraft. Vattenkraften är inne i en stor expansion – till stor del på grund av att Sverige och övriga världen är inne i en grön omställning. Den satsningen på vattenkraft är något IMUS, som är specialister på monteringsarbeten för svenska vattenkraftverk, tydligt märker av.

– Vi håller på med ett jättehäftigt montage Bergvik utanför Söderhamn och i vår ska vi i gång med etapp två där. Vi bygger bort hydrauliken som normalt lyfter en intagslucka. Sedan 1960-talet har det varit vanligt att man lyft intagsluckor med hydraulikcylindrar, men nu vill man inte att det ska vara olja där då det blir risk för läckage. Hydrauliken vi byggde bort senast vägde 22 ton, berättar Ronny Persson, vd.

696x364 bild 2

Starkt kundnät
IMUS har tack vare sin långa erfarenhet byggt upp ett minst sagt starkt kundnät. De jobbar med företag som Skellefteå Kraft, Statkraft, Uniper och Fortum. I dagsläget har IMUS åtta anställda, men de siktar på att bli tio inom kort och fortsätter jobben att rulla in i samma takt som nu kan det bli aktuellt att anställa ännu fler.

– Vi söker fler mekmontörer. Det är mycket svetsning och skruvning för mekaniska montage, säger Ronny.

Ett företag att trivas på
Han lyfter fram variationen och utmaningen på jobben som en anledning till att han trivs så bra IMUS.
– Det är en trygg arbetsplats då vi har lång erfarenhet och trogna kunder. Sedan jobbar vi med väldigt spännande projekt – långt ifrån de vanliga verkstadsjobben, så det är spännande och utvecklande hela tiden.

Kunskapsbanken är stor på företaget
För att få vistas inne i en kraftstation och arbeta i ”vattenvägen” krävs en hel del utbildningar, som man som nyanställd får chans att gå. Utöver det finns det väldigt mycket erfarenhet och kunskap att ta del av bland kollegorna, berättar Ronny.

IMUS har jobb vid älvarna i hela Norrland och av säkerhetsskäl är de alltid minst två som jobbar tillsammans, avslutar Ronny

Läs mer på imus.nu

Text: Johannes Hägglund

Föregående artikel”Vi har Sveriges finaste yrkesbutik”
Nästa artikelGröna satsningar bakom Skellefteå Krafts resultat