Skellefteå lockar världsledande vintersimmare

Vintersim 696x364
Foto: Olaf Schneider

Sedan 2016 är Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim i Skellefteå en del av världscupen. Detta innebär att varje år kommer elitsimmare inom sporten hit för att mäta sina krafter. En av dem som varit med flera gånger är simlegenden Christof Wandratsch som också deltar i tävlingen i Skellefteå 9-11 februari.

Vintersimtävlingen I Skellefteå arrangerar den lokala föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner tillsammans med International Winter Swimming Association (IWSA). Denna organisation, som bildades 2006, håller i trådarna för världscupen där Öppna Skandinaviska Mästerskapet i Skellefteå ingår som en deltävling.

– Vi har ett mycket givande samarbete med IWSA som genom åren gett oss massvis av värdefulla internationella kontakter. Skellefteå har blivit något av ett vintersimcenter och en viktig mötesplats för utövare av vintersim från hela världen, säger Lars Westerlund, kommunikationsansvarig hos Mörkrets och Kylans Glada.

– I Skellefteå känner sig vintersimmarna hemma och vi är mycket nöjda med hur arrangemanget sköts och hur det utvecklats, kommenterar IWSA:s ordförande Mariia Yrjö- Koskinen.

I världscupen ingår i år fyra deltävlingar. I Bin el Quidane i Marocko genomfördes den första deltävlingen 12-14 januari. 26-28 januari körs en deltävling i Gdynia, Polen och världscupen avslutas med VM-tävlingarna i Tallinn, Estland, 4-10 mars.
– Så vi är i mycket gott sällskap här i Skellefteå, konstaterar Kalle Viklund, projektledare för vintersimmet i Skellefteå.

Vintersim2 696x364
Foto: Olaf Schneider

En tuff utmaning
Sedan 2017 har tävlingen i Skellefteå varit en del av världscupen. Genom åren har många världsstjärnor inom sporten tävlat i Skellefteå, bland andra svenska Anna-Carin Nordin och Henri Kaarma från Estland.
I år deltar bland andra den tyske extremsimmaren Christof Wandratsch som också varit med flera gånger tidigare. 2007 satte han världsrekord i simning över Engelska kanalen med tiden 7 timmar och 3 minuter och samma år slog Christof världsrekordet över Gibraltar sund. Han blev också den första människan att korsa Bodensjön. Det tog honom 20 timmar att simma de 64 kilometrarna. Christof Wandratsch har också varit totalvinnare av världscupen i vintersim, liksom tyskan Jaqueline Jänike som även hon kommer att tävla i Skellefteå.

– Jag älskar att komma till Skellefteå och tävla eftersom det är så bra organiserat. Det är mörkt och kallt i vattnet men människorna här har varma hjärtan, säger Christof Wandratsch.

För de som är vana att simma långt är 200 meter, vilket är den längsta sträckan i tävlingen, ganska kort.

– Men i vattnet, som bara är 0,2-0,4 grader är det ändå en mycket tuff utmaning, konstaterar Jarkko Enqvist, som också är projektledare för tävlingen i Skellefteå.
Förberedelserna pågår för fullt för tävlingen som i år flyttats från Skellefteälven i centrala Skellefteå till Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn.

– Vi har ett mycket bra samarbete med de lokala aktörerna i Skelleftehamn så vi känner stor tillförsikt om att arrangemanget, som nu utökas med ytterligare en dag, kommer att bli bra både för tävlande och för publiken, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Föregående artikelNIB finansierar Northvolt
Nästa artikelFler avgångar mellan Skellefteå och Stockholm