Skellefteå Kraft i rekordstor grön investering

Skekraft webb

För att möta klimatutmaningen behövs mer energi från förnybara energikällor. Och för att lyckas behöver alla vara med och bidra. När bostadsrättsföreningen Klockaren i Skellefteå skulle genomföra en historiskt stor investering i laddstolpar och solceller gjorde man detta med hjälp av Skellefteå Kraft.

– Hållbarhet för oss handlar om att på bästa sätt bidra till en positiv samhällsutveckling, med fokus på hållbar energiförsörjning, elektrifiering och mobilitet. Lokalt, regionalt och för hela Sverige. Därför värmer det lite extra när vi får genomföra en av Sveriges största satsningar på hemmaplan, säger Patrik Sundberg, affärsenhetschef för produkter och tjänster på Skellefteå Kraft.

Brf Klockaren på Läkarvägen i centrala Skellefteå består av fem huskroppar som inrymmer totalt 201 lägenheter. Föreningen har gjort stora invändiga satsningar de senaste åren där man renoverat trapphusen, bytt stammar, ytterdörrar och fönster samt glasat in och byggt ut balkongerna. Därefter började man titta på energibesparande åtgärder och genom varmluftsåtervinning sparar föreningen årligen runt 900 000 kWh. Den gröna satsningen gav blodad tand och Klockaren kontaktade Skellefteå Kraft med en förfrågan om laddstolpar. 189 stycken levererades och installerades på Klockarens parkeringar. Satsningen på laddstolpar är en av de största installationerna som hittills genomförts i Sverige och innebär att föreningen nu har en framtidssäkrad laddlösning.
– Vi förstod att laddstolpar skulle göra föreningen attraktivare och vi har fått jättebra gensvar från våra medlemmar, som tycker det är roligare att bo här när det görs den här typen av satsningar. Vi såg också att många bytte till elbilar efter installationen. Samarbetet med Skellefteå Kraft fungerade mycket bra och därför kändes det naturligt att anlita dem när vi sedan beslutade oss för att även satsa på solceller, säger Christer Lundkvist, vicevärd för Brf Klockaren.

Solcellerna på Klockarens hustak har en produktion på drygt 225 000 kWh per år.
– Med normala elpriser tar det cirka tio år att räkna hem investeringen. Blir elpriserna högre så går det ännu fortare. Vi får även sälja överskottselen till spotpris, så där kan det bli mycket pengar också, säger Christer Lundkvist.

– Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Bättre laddmöjligheter gör det dessutom enklare för fler att ta beslutet att skaffa elbil. Därför är det extra roligt och viktigt att genomföra den här typen av initiativ tillsammans med en bostadsrättsförening som Klockaren. De ligger i framkant genom att framtidssäkra sin energiförsörjning och bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Patrik Sundberg.

Föregående artikelLogart duckar inte för utvecklingen
Nästa artikelJulmust – drycken som förenar