Julmust – drycken som förenar

Julmust webb

Inte kunde någon ana vilken succé receptet från laboratoriet i Tyskland skulle bli. Varje år dricker vi i Sverige över 40 miljoner liter must, varav merparten är julmust som konsumeras under december månad. Den alkoholfria måltidsdrycken har varit älskad av både barn och vuxna sedan den föddes i Berlin i början av 1900-talet.

Det var den svenske läskfabrikören Robert Roberts i Örebro som skickade sin son till Tyskland för att studera kemi och komma hem med alkoholfritt alternativ till öl. Julmust blev ganska snart en favorit på julbordet och grundreceptet är fortfarande en väl förborgad hemlighet hos familjen Roberts. Cirka 98 procent av all julmust vi dricker tillverkas av samma läskessens som fortfarande blandas till i Örebro. Essensen levereras till bryggerierna som i många fall tillsätter ytterligare aromämnen eller extrakt för att sätta sin egen prägel på musten.

– På Hammars Bryggeri har vi bryggt julmust sedan tidigt 30-tal. Vårt recept har förts vidare i generationer. Och än idag, blandar vi allt för hand med en nypa extra av några alldeles speciella ingredienser till familjen Roberts originalrecept. Vårt egenkokade sockerlag är en stark smakbärare, och vårt fantastiska vatten från Vättern, berättar Isabella Asp från Hammars Bryggeri. När du besöker en livsmedelsbutik idag kan du hitta ett tiotal mustsorter i hyllan, var och en med sin unika historia och smak.

– Bryggeribranschen har växt så det knakar de senaste åren. Idag finns över 400 bryggerier och många brygger även must. Innovationstakten är hög och det ser vi i butikerna idag. Det finns klassiker som vi hållit kära i alla tider, som exempelvis Apotekarens. Det finns must med varierande sötma och lagrad must med spännande fatkaraktär. Och det finns de som vågat gå steget längre. Spendrups har exempelvis nyligen lanserat Trocamust, en fusion mellan läsk och must. Fantasin hos bryggerierna har inga gränser, förklarar Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier. En som har intresserat sig för bryggeriernas arbete med musten och dess historia är Anna Carlstedt som för några år sedan skrev en bok i ämnet. Idag är hon verksam vid Stockholms universitet men vid tiden för bokens tillblivelse var hon ordförande i Röda Korset.

– Julmust är verkligen en svensk dryck men nya svenskar älskar också julmust. Det är något med smaksättningen, att man känner igen många kryddor från a dra delar av världen. Julmust är som en måltidsdryck som förenar. Den passar alla åldrar och alla kulturer och är fin att sätta på bordet, säger Anna.

Fakta
Grundessens innehåller bland annat: Kolsyrat vatten, humle och maltarom, socker, färgämne, citronsyra, aromämnen, kryddextrakt, konserveringsämnen.

En bra julmust ska skumma ordentligt och färgen ska vara mörk.

Och ja – det är bara etiketterna som skiljer julmust från påskmust!
Båda utgår från samma essens.

Föregående artikelSkellefteå Kraft i rekordstor grön investering
Nästa artikelUnik chans att äga travhäst