Sara Kulturhus nominerat

sara 696x364

Mies van der Rohe Awards hyllar ledande europeisk arkitektur och betonar dess roll i utformningen av hållbara, kulturellt rika och ekonomiskt starka städer. Nu står det klart att Sara Kulturhus har nominerats till priset.

Mies van der Rohe Awards organiseras av Fundació Mies van der Rohe och är Europeiska Unionens pris för samtida arkitektur. Syftet med det prestigefyllda priset är att främja och förstå vikten av kvalitet och att återspegla komplexiteten i arkitekturens egen betydelse när det gäller tekniska, konstruktionsmässiga, sociala, ekonomiska, kulturella och estetiska åstadkommanden. Nomineringen av Sara Kulturhus visar att projektet är ett viktigt exempel på europeisk arkitektur som uppfyller prisets principer och mål.

– Vi är väldigt glada över nomineringen. Det är ett bevis på arkitekturens förmåga att sammanföra människor och kulturer och samtidigt berika en hel region. Det är också ett erkännande av vårt engagemang för att flytta gränserna för arkitektur som integrerar design med hållbarhet och förenar tradition med innovation, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter, White Arkitekter.

sara2 696x364

Sara Kulturhus i Skellefteå är kommunens nyckelstrategi för att bryta en vikande befolkningstillväxt och bli en mer attraktiv region. Det 75 meter höga trähuset är en nyskapande arena för kultur, möten och samtal som bidrar positivt till lokalsamhället samtidigt som det är en internationell ledstjärna för hållbar design. Sara Kulturhus banar också väg för stadens engagemang för en hållbar framtid och grön omställning som väntas skapa 3 000 nya jobb. Innan stadskärnan moderniserades hade Skellefteå en rik tradition av träarkitektur.

– Genom att utforma kulturhuset helt i trä förs stadens träarv in i en nu era samtidigt som det breddar de möjliga användningarna av trä som byggnadsmaterial, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter, White Arkitekter.

Tidy Powersports Skoterns dag 696x364

Det kulturella navet rymmer Skellefteå konsthall, Museum Anna Nordlander, Västerbottensteatern, det nya stadsbiblioteket och The Wood Hotel med restaurang, spa och konferenscenter. Genom att samla dessa funktioner under ett tak främjar Sara Kulturhus samarbete, gemenskap och samtal och har blivit ett offentligt vardagsrum för såväl invånarna som turister från hela världen. Faktum är att Times Magazine utsåg Skellefteå och The Wood Hotel till en av de bästa platserna i världen 2022.

Foto: Jonas Westling

Föregående artikelSkellefteå AIK värvar Dylan Sikura
Nästa artikelOktobernumret är här!