Smarta tekniska lösningar och en ny affärsmodell för energi- och värmelösningarna i Sara Kulturhus gav Skellefteå Kraft vinsten i Stora Ingenjörspriset i kategorin hållbarhet under Ingenjörsdagarna i Stockholm.
– I stort sett alla funktioner i företaget har involverats i projektet, det är verkligen resultatet av ett lagarbete. Nu skalar vi upp och siktar på att ta nästa steg med en hållbar stadsdel, säger Patrik Sundberg, ansvarig för energilösningar på Skellefteå Kraft.
Ingenjörsdagen arrangeras varje år för att hylla Sveriges ingenjörer och samtidigt lyfta fram hur viktig kreativitet, innovationskraft och kompetens är för Sveriges utveckling, tillväxt och konkurrenskraft. Priser i sex olika kategorier delas ut till de ingenjörsteam som genom sitt arbete åstadkommit tydliga resultat som gör stor skillnad för samhället, den egna verksamheten eller individer.
Fotograf: Evalena Karlsson
Stora Ingenjörspriset i hållbarhet 2023 gick till Skellefteå Krafts affärsinnovationsteam med Fredrik Jonsson och Patrik Sundberg i spetsen.
– Det är jättekul att vårt arbete uppmärksammas utåt. Skellefteå Kraft ska vara det bästa energibolaget för Sverige. Då känns det ju extra fint med just ett hållbarhetspris, säger Patrik Sundberg, ansvarig för energilösningar på Skellefteå Kraft.
Patrik Sundberg fanns på plats tillsammans med kollegan Fredrik Jonsson i Stockholm för att ta emot priset på torsdagskvällen. Han betonar att hela Skellefteå Kraft har varit delaktiga det projekt som gjort Sara kulturhus till världens klimatsmartaste byggnad i sitt slag.
– Min och Fredriks uppgift har varit att hitta rätt experter inom respektive område. Vi har på ett eller annat sätt involverat i stort sett alla funktioner i bolaget, från specialister på värme och elkraft till kommunikation, projektledare – allt du kan tänka dig. Det är en kollektiv insats på alla vis.
Resan startade med utvecklingen av Zero Sun-huset på Vitberget i Skellefteå. Samma smarta värme- och energilösningar skalades upp och anpassades för att fungera i betydligt större Sara kulturhus. Nästa steg blir du att utveckla en hållbar stadsdel på Campus-området i Skellefteå.
– Vi har satt upp mätning, samlar data och bygger upp en digital tvilling av stadsdelen där vi med hjälp av AI testar vilka effekter vi får med olika justeringar.
Förutom smarta tekniska lösningar var en ny affärsmodell avgörande när juryn skulle utse årets vinnare av Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet.
– Vi hoppas kunna inspirera fler aktörer att följa med på resan mot ett hållbart samhälle, säger Patrik Sundberg.
Juryns motivering:
Skellefteå Krafts affärsinnovationsteam med Fredrik och Patrik har skapat det energisystem som bidragit till att Sara kulturhus blivit världens klimatsmartaste byggnad av sitt slag. Detta genom att använda batteriteknik, stor smartness och en ny affärsmodell – en modell där både energiproducent och energikonsument vinner på att det används mindre energi. Denna modell kan vara nyckeln som får hela energimarknaden att arbeta mot samma håll. Detta är inte ett experiment som avslutas utan en lösning redo att mångfaldigas.
Fotograf: Jonas Persson