Skellefteå AIK förlänger med tränarduo

Falk Johnsson 696x364

Den ena kom hit 2020 och den andra 2021 – och nu står det klart att båda förlänger sina kontrakt. Herrarnas assisterande tränare, Andreas Falk och Pierre Johnsson, har kritat på för 2 respektive 3 nya år.

Falk anslöt från HV71:s organisation till säsongen 20/21 med sitt första tränarjobb på A-lagsnivå. Den kostymen växte han i snabbt och tre år senare står det klart att han fortsätter i rollen som assisterande tränare för Skellefteå AIK Hockey till och med 2026.

– Jättekul att få fortsätta jobba med Skellefteå AIK och mina fantastiska kollegor. Först och främst att få jobba med det man tycker om och att få jobba med ens hobby, sedan med gruppen vi har och allt vad det innebär att vara en del av Skellefteå AIK Hockey som alltid ställer upp med ett slagkraftigt lag – det gör ju att det alltid ges chansen att gå för det och vinna ett SM-guld, säger han.

När det kommer till nyckelpunkter bakom förlängningen lyfter forwardscoachen fram omgivning och utveckling som två starka faktorer.

– Det är en härlig miljö här. Från dag ett då man kommer hit får man chansen att utvecklas. Man är inte så hårt hållen utan får vara med och utvecklas och försöka jobba med sig själv och sina styrkor som tränare, dagligen. Sedan att få jobba med spelarna och se deras individuella utveckling, det tycker jag är ruskigt roligt. Det är unga killar som kommer upp som exempelvis Salomonsson, Pellikka och Zeb. Alla de har ju fått komma in med galler i första matcherna och sedan att få se deras process i allting och samma med Stenman, Robertsson och alla dem. Så det är en härlig miljö där man får jobba med både unga och rutinerade spelare.

3 märken banner bokslut 800x800

Han lyfter även fram tränarkvartetten och kemin dem emellan som en stor del av trivseln och nöjet med det dagliga arbetet.

– Vi är ett skönt gäng som ser till att blanda allvar med att ha roligt. Jag tror det är viktigt att ha det på en arbetsplats och speciellt för oss. Stundtals är vi ju mer med varandra än med familjerna och då gäller det också att kunna släppa hockeyn och zona ut men när det gäller allvar och du behöver fokusera, vara en ledare och en tränare och föra gruppen framåt så tycker jag vi har en bra balans där.

”Som en enda stor familj”

Pierre Johnsson kom hit efter flera års arbete inom Frölundas juniorverksamhet och tog även han på sig SHL-kostymen för första gången. Den sitter nu som ett smäck med ett gediget arbete som backansvarig över de senaste åren. Detta ska han nu fortsätta förädla med ett kontrakt skrivet till 2026.

– Det känns väldigt bra. Det är ju en lösning som vi båda har velat hitta, både föreningen och jag, så det känns jättebra att det är löst nu. Det var ganska enkelt. Jag trivs väldigt bra i föreningen. Jag trivs väldigt bra med mina kollegor och de spelare jag får jobba med dagligen. Även familjen har hittat hit och rotat sig lite så det känns väldigt bra, så det ska bli kul att fortsätta jobba med det här laget och kollegorna här. Det är roligt att vara i en förening där man får chansen att vinna guld varje år. Det är ju det man jobbar för och sedan att man har väldigt kul när man är här är en bonus så klart, säger han.

Pierre lyfter också fram miljön som en stor motivationsfaktor för det hårda arbete som krävs på daglig basis.

– Vi har extremt kul, både kollegorna och killarna i laget. Vi har kul ihop och det är som en enda stor familj egentligen. Jag tror att när man umgås så mycket, och framför allt reser så mycket som man gör med ett lag här uppe i norr, så är det extremt viktigt att man har kul på jobbet. Det är ju det som gör att man orkar jobba mer och lägga ner de där extra timmarna.

Avslutningsvis sätter han ord på vilken ynnest det är att få jobba med truppen vi har samt hyllar de som driver utvecklingen av våra unga spelare.

– Den här stommen vi har… Man kommer närmare och närmare dem för varje dag som går, man börjar förstå varann mer och mer och man vet att man jobbar åt samma håll. Man jobbar väldigt hårt ihop, man skrattar och är lite förbannad och sur ibland men jag tycker man hela tiden förstår var man vill och det är ju att nå det där guldet igen. Sedan är det få förunnat att få jobba med så bra spelare som kommer underifrån. Jag tycker vi har en extremt bra organisation där vi har ledare och spelare underifrån som är extremt proffsiga och jobbar väldigt hårt varje dag för att vi ska få stå och skörda det till slut, så all cred till de som jag vet sliter arslet av sig för att det ska komma upp så bra spelare som det gör. Ända från TKH till ungdomsåren och upp till oss, så alla ska cred där.

GM Forssell om att förlänga med Falk & Johnsson:
– Andreas och Pierre har gjort ett väldigt bra jobb och det känns kul att få förlänga med dem. De är bra människor som får andra att växa runt omkring sig. Vi har ett tränarteam som vi tycker fungerar bra tillsammans och med detta får vi en bra kontinuitet för flera år framåt.

Det nya avtalet med Andreas Falk sträcker sig över säsongen 2025/2026.
Det nya avtalet med Pierre Johnsson sträcker sig över säsongen 2026/2027.

Föregående artikel50 nya bostäder ska byggas på Sörböle
Nästa artikelIda Lindh – en av finalisterna till årets innovationsledare