Så blir Scharinsområdet

Scharinsområdet 696x364

Arkitekttävlingen Europan17 är i slutfasen och nu har de vinnande bidragen utsetts. I tävlingen har många spännande förslag visat på hur Scharinsområdet i Ursviken kan utvecklas till en ny och hållbar stadsdel.

Skellefteå kommun ansökte om att delta med ett tävlingsområde i arkitekttävlingen Europan för att få inspiration kring hur det går att återta Scharinsområdet i Ursviken. Det är nämligen ett övergivet område som tidigare varit bebyggt med industri, men en vacker plats möjlig att omvandla till ett nytt bostadsområde med liv och rörelse i ett älvsnära område.

Scharinsområdet3 696x364

– Genom att delta i tävlingen så har vi fått in många spännande idéer hur vi kan ge platsen nytt liv och skapa en hållbar stadsdel inte minst utifrån ett socialt perspektiv. I och med att Skellefteå är inne i en extremsamhällsomvandling krävs det att vi testar nya sätt och platser att bygga bostäder på. Det är en möjlighet att visa hur man kan återanvända ett område och förverkliga en helt ny markanvändning i attraktivt läge säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

De tre vinnarna
Första plats: Safescape
Andra plats: Influencer Flod
Hedersomnämnande: Octopus Enigma

Jäders Platsannons 231129 1200x630 ram

– Vi är nöjda med resultatet och våra frågeställningar har besvarats. Det vinnande förslaget kan bidra till att skapa en unik livsmiljö för invånarna i Ursviken men även en attraktiv plats för hela Skellefteå. Vi kommer att föra dialog om fortsatt arbete med vinnarna och de kommer att få möjlighet att utveckla och anpassa förslaget tillsammans med oss. En första workshop planeras i samband med prisceremonin som ska hållas i april. Innan vi kan gå vidare meddetaljplan behöver dock flera frågor utredas ytterligare och tidshorisonten är lång då det handlar om att utveckla en helt ny stadsdel, säger Lars Hedqvist.

Föregående artikelEldkvarn tar sin farvälturné till Skellefteå
Nästa artikelTre svartgula till JVM