Premiär! Västerbottensteatern ”Jag tänker på kärlek”

Jag tänker på kärlek 696x364

Liv Strömquist slog 2005 igenom med succédebuten Hundra procent fett och har sedan dess etablerat sig som en av sveriges viktigaste serietecknare och kulturpersonligheter. Nu sätter Västerbottensteatern upp Jag tänker på kärlek – en musikalisk humorshow kring kärlek, singelliv och lycka baserad på Livs samhällskritiska och skruvade serier.

När Västerbottensteatern planerade för Sara Lidmans 100-årsjubileum 2023 så jobbade man utifrån temat ”I Saras fotspår”. Teatern ville hitta en nutida motsvarighet till Sara – en modig, unik och egensinnig konstnär – att presentera för Västerbottensteaterns publik. Valet föll på serietecknaren Liv Strömquist, som på många sätt är väldigt olik Sara, men som samtidigt har flera gemensamma nämnare med henne enligt teaterns dramaturg och TF konstnärliga ledare Tora von Platen.

– Framsyntheten, det visionära och förmågan att se och sätta ord på saker som ingen tidigare gjort. Den starka drivkraften att lyfta fram orättvisor, kritisera makten, systemet och se till den lilla människan som far illa. Men kanske viktigast, intresset för och fokuset på kärleken, den kraft som binder oss människor samman – som gör oss starka och svaga på samma gång. Detta tycker vi att Sara och Liv har gemensamt.

jag tänker på kärlek 7594

I föreställningen Jag tänker på kärlek bjuds vi på en musikalisk och humoristisk show som håller upp en skrattspegel mot samtiden och bjuder på både bisarra och vardagsnära scener. Hur ser jakten på kärlek ut i dagens digitala värld? Är det någon skillnad eller funkar kärlek och romantik egentligen på samma sätt som det alltid har gjort? Hur är likheterna och skillnaderna från djurriket? Hur gör kändisar som till exempel Britney Spears och Glenn Hysén?

Julia Marko-Nord, som med framgång regisserade Rotterdam på Västerbottensteatern 2022, kommer tillbaka för att ta sig an Liv Strömquists kompromisslösa, skruvade och analytiska serier om allt från sex, klass, maktstrukturer och samhällskritik i allmänhet, till feminism i synnerhet.

Tora von Platen och Julia Marko-Nord har i arbetet med föreställningens manusbearbetning utgått från tre olika pjäsmanus gjorda av regissören och dramatikern Ada Berger tillsammans med Liv Strömquist och tagit ett urval av scener ur dessa pjäser. Fokus har varit på temat kärlek.

– Här får Livs kärleks-utforskningar fullt fokus i en uppsättning som tar fasta på humorn hos Liv och hennes analys av känslornas roll i det moderna samhällsbygget. Liv vill visa hur relationer i kapitalismens era alltmer kommit att likna varor att konsumera och konkurrera om. Hon vill öppna våra ögon för att kärlek kan vara ett politiskt och socialt problem snarare än ett individuellt. Vår förhoppning med föreställningen är att vi ska få skratta igenkännande och med medkänsla åt oss själva och varandra, kanske få några nya insikter och framförallt dela en stund tillsammans som gör oss lite gladare, lite klokare och lite starkare, säger Tora von Platen.

Jag tänker på kärlek3 696x364

Förställningen har premiär den 15 november på Studion, Folkets hus i Umeå och spelar därefter ytterligare tre föreställningar i Umeå. I Skellefteå spelar föreställningen på Sara kulturhus mellan 22 november till och med den 21 december.

Mer om Liv Strömquist
Med böcker som Einsteins fru (2008), Prins Charles känsla (2010), Kunskapens frukt (2014), Den rödaste rosen slår ut (2019) och nu senast Liv Strömquists astrologi (2022) har Liv skapat sig en särställning som både skarp satiriker och folkbildare.
Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt. Liv Strömquist driver också podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och medverkar regelbundet i podcasten Stormens utveckling med Ola Söderholm och Jonatan Unge.

Spelar i Skellefteå på Sara kulturhus 22 november – 21 december.
Manus: Liv Strömquist & Ada Berger
Manusbearbetning: Tora von Platen & Julia Marko Nord
Dramaturg: Tora von Platen
Regi: Julia Marko-Nord
Scenografi & kostym: Sven Haraldsson
Mask & peruk: Helena Andersson
Ljusdesign: Kin Isaksson
Musikproduktion och arrangemang (“Always on my mind”, “Baby one more time”): Klas Hasselrot
Medverkande: Niklas Larsson Lirell, Louise Löwenberg, Emil Schillén & Anna Söderling

Topics: Västerbottensteaterns produktioner

Foto: Patrick Degerman

Föregående artikelSkellefteå AIK förstärker
Nästa artikelTheoz till Skellefteå