Oscar är tillbaka i Skellefteå

Oscar 1 696x364

Senast Oscar Lindberg spelade i Skellefteå AIK slutade det med SM-guld. Tio år senare är han tillbaka i klubben i sitt hjärta med målsättningen att återigen ta hem SM-pokalen. Här berättar AIK-stjärnan om hur det är att vara tillbaka i stan, husbygget i Boviken, sommarens bröllop samt mötet med Rick Nash som gjorde honom starstruck.

Under de tio senaste åren har Oscar Lindberg spelat 252 matcher i NHL, spelat två säsonger i KHL, två i Schweiz samt vunnit två VM-guld. Med andra år är det en meriterad återvändare som kommer hem till AIK.
– Det känns bra, och rätt. En bra tid att komma hem. Första tiden med laget har varit väldigt bra. Vi verkar vara ett bra gäng, säger 31-åringen.

På vilket sätt känns det rätt i tiden?
– Dels för att jag har varit borta länge från Sverige och dels för familjens skull. Barnen (tre och fem år gamla) börjar bli äldre och ska in i förskola och sedermera skola. Förhoppningsvis kan de komma in och hitta en trygghet här. På det sättet var det också bra tid att komma hem, säger Oscar, som redan inför den förra säsongen funderade på att flytta hem, men då föll valet på schweiziska Bern.

Skulle du beskriva dig som hemmakär?
– Ja, det är jag. Varje gång jag och familjen har kommit hem från säsongerna har vi njutit extra mycket. Jag är hemmakär, men har inte haft problem med att bo borta, säger Lindberg.

Han lyfter framförallt fram närheten till nära och kära som den största fördelen med att vara tillbaka på hemmaplan.
– Att spela inför familj och vänner ska bli sjukt kul. När jag har spelat på andra orter har det alltid varit extra kul att spela när folk har varit och hälsat på. Att få spela inför nära och kära hela tiden kommer att vara en extra morot. Det betyder lite mer på något sätt, säger Oscar.

Oscar 2 696x364

Även om han har spelat på andra platser i världen det senaste decenniet har han alltid spenderat somrarna i Skellefteå och sedan tre år tillbaka bor familjen i ett nybyggt hus i Boviken.
– Det här är första sommaren då vi inte har något större projekt i huset, så det har varit skönt. Vi har försökt att bara njuta, säger han.

Hur mycket var du med och byggde på huset?
– På det här huset har det varit sådär om jag ska vara ärlig, men i första huset vi bodde i gjorde jag ändå en hel del. Jag gjorde lite badrum bland annat, med hjälp av kompisar. Jag är händig, men inte superhändig, säger Oscar, som ansluter till AIK som en nygift man.

I somras gifte han sig nämligen med Jenny Marklund. De träffades när Oscar var hemma under sommaren 2015. Åtta år och två barn senare blev det alltså bröllop, och bröllopet ägde rum på Restaurang Mandel.
– Vi är supernöjda. Allt var grymt, bra väder och allt klaffade. Det var en otroligt bra dag, säger Lindberg.

Var det många gamla lagkamrater plats?
– Det var en del, men sedan var det många från Nordamerika som inte kunde komma. Därför var det mest barndomsvänner, säger Oscar.

Under hans sex år i Nordamerika noterades han för 252 matcher i NHL, i följande klubbar: New York Rangers, Vegas Golden Knights samt Ottawa Senators. Han lyfter fram sitt första år i NHL som kanske det mest speciella och han minns ett möte utanför isen lite extra väl.
– Under mitt andra år i AHL blev jag uppkallad (till New York Rangers) och då fick jag sitta bredvid Rick Nash (1060 NHL-matcher och två OS-guld). När han kom fram och hälsade första gången var häftigt. Jag minns att det kändes coolt att sitta bredvid honom, säger Lindberg.

Hur blir du i en sådan situation? Försökte du skämta med Nash?
– Haha, nej. Jag satt bara där och försökte ta in allting. Det var en cool upplevelse, säger Oscar.

Efter att ha gått genom Skellefteå AIK:s ungdoms- och juniorlag SHL-debuterade Oscar Lindberg säsongen 2009/10. Därefter var Lindberg med och tog två raka silver (2011 och 2012) innan AIK gick hela vägen 2013 – mycket tack vare just Oscar Lindberg. Han gjorde 42 poäng i grundserien och följde upp det med att smälla in tolv poäng på 13 slutspelsmatcher. Med det vann han hela slutspelets poängliga och belönades med priset som slutspelets mest värdefulle spelare (Stefan Liv Memorial Trophy). När Lindberg nu är tillbaka i Skellefteå är målet givet.
– Det klart att vi vill gå hela vägen och ta guld. Det var nära i fjol och många spelare som gjorde det grymt bra förra året är kvar. Det finns potential för många att ta ytterligare ett kliv i år. Sedan vet vi om att det är tuff konkurrens och många bra lag, men det klart att vi vill vinna, avslutar Lindberg.

Foto: Jörgen Bergkvist

Föregående artikelGymnasiet som satsar stort
Nästa artikelSkellefteå AIK värvar Dylan Sikura