Praktiska gymnasiet välkomnar eleverna till en uppfräschad och miljövänlig skola, nya fordon har köpts in och verkstan har renoverats.
Gymnasieprogrammet fordon och transport, huserar i lokaler på Norrbölegatan i Skellefteå. Under sommaren har lokalerna renoverats upp. Betonggolvet har blivit påbyggt samt målat för att få en modern och fräsch känsla. Helt ny utrustning är beställd i samråd med skoter/ATV-branschen. Två nya bike-lifts för småmaskiner samt specialverktyg.
– Vi storsatsar nu och har köpt in flera nya fordon, samt renoverat verkstan där vi driver vårt populära fordonsprogram med inriktningarna transport och småmaskiner (snöskoter, ATV och vattenskoter). Vi har även en ny övningsbil som drivs på gas och vi väntar på en helt ny Mercedes lastbil som kommer under hösten, säger Carina Berggren som är rektor på skolan.
Praktiska Gymnasiet Skellefteå är en skola med stor gemenskap. Lärarna anpassar utbildningen efter varje elev och ser till att alla känner sig sedda och hörda.
– Vi har valt att dela in eleverna i mindre klasser, detta för att våra lärare ska kunna ge så bra stöd och vägledning som möjligt, berättar Carina.
I dagsläget ar skolan fyra lärare som jobbar på fordonsprogrammet. Anna-Lena Andersson, är både yrkeslärare och trafiklärare och håller i den praktiska och teoretiska utbildningen till körkorten.
– Väljer man transport får eleverna möjlighet att ta körkort B, C och CE, säger Anna-Lena.
Nyrekryterade Peter Holmgren är servicetekniker på Norrmaskiner och jobbar 50% på skolan med att lära eleverna att skruva i fritidsmaskinerna.
– Det ska blir roligt och spännande att få jobba med eleverna. Reparation, service och underhåll av fordon kan jag, det är bara skolbiten jag måste lära mig, säger Peter med ett leende.
Branschen ställer upp med kunniga handledare och ger eleverna möjlighet att få skruva i de absolut senaste modellerna av maskiner.
– Vi har ett gott samarbete med E-son, Tidy, Hällgrens Motor, Yamaha Skellefteå, Nordlunds Motor, Utterströms och Norrmaskiner. Företagen är jättepositiva över vår utbildningssatsning och har redan nu anmält intresse för APL elever, berättar Cristian Lindberg, som jobbat flera år på Praktiska Gymnasiet fordonsprogram.
– Kortare arbetsplatsförlagt lärandet (APL) sker under första året, men sker i huvudsak under årskurs två och tre efter att eleverna valt sin inriktning på utbildningen, avslutar Carina.