Spillmaterial från Skellefteå blir IKEA-möbler

stenvalls

59 år och fortfarande hungrig. Lars Forsell är ny på Stenvalls Trä – och hyllar deras unika arbetssätt. Från skogarna runt om i Skellefteå förädlas det som vanligtvis är spillmaterial till IKEA-möbler och trappräcken i England.
– För engelsmännen är det lika vanligt att byta trappräcke som det är med ett nytt kök för oss i Sverige, säger virkesköparen Lars Forsell.

Det vanliga är att timmer avverkas antingen för sågverken eller för massabruken. Stenvalls Trä har flyttat gränserna – och investerat i ­klentimmerlinjer i sina sågverk. Detta ­
betyder att de kan såga betydligt klenare stockar än konkurrenterna – och på så vis få fram unika produkter från den norrländska skogen.
– Skogen växer långsammare här uppe och blir därför segare och tåligare. Det passar många kunder inom fönster, möbel och trappindustrin. Trävaror till XL-bygg och övrig bygghandel i Sverige är en annan viktig del av vårt sortiment, säger Lars Forsell.

I England byter man trappräcke lika ofta som man byter kök i Sverige, berättar Lars.
Det har gjort att en stor kundstock finns i England – liksom hos stora möbelföretag ­såsom IKEA, dit man levererar färdiga moduler.
– Vi skickar årligen fem miljoner pinnar till England – vilket vi är ensamma om i hela norra Sverige, berättar Lars Forsell.
– Dessutom är vi en av få som använder ­röntgen i sågen fullt ut. Varenda stock ­synas och röntgen bestämmer vad stocken ska ­användas till. På så sätt kan vi få en genom­gående hög träffprocent, vilket attraherar industrikunder.

De delar av stocken som inte blir till en färdig produkt tar Stenvalls Trä tillvara på genom att göra pellets och kutterspånsbalar, samt som bränsle för att köra pannorna till deras torkanläggningar.
– Bara idén att göra något från en rest­produkt är häftig, säger Lars Forsell som efter fyra veckor på sitt nya jobb glatt kan konstatera:
– Det är få förunnat att längta till sitt jobb varje söndag. Men det gör jag verkligen. Det känns förjäkla roligt.

Föregående artikelSå vände Sabina kris till succé
Nästa artikelAdvokatbyrå växer i rekordtakt i Skellefteå