Så vände Sabina kris till succé

sabina 1

Hon berättar att hon krisade när pandemin bröt ut. Men vidhåller också att vara förändringsbenägen är något som alltid varit en naturlig del i hennes framgång. För Skellefteåguiden berättar Sabina Jonsson om vändningen, framtidsplanerna och hur hon kunde landa sitt drömuppdrag.

Sabina Jonsson blinkar höger från E4:an med avfart mot hemmet i Boviken. Hon hinner blinka ytterligare två gånger innan hon parkerar sin Audi Q7:a utanför den nybyggda funkisvillan. Ett tiotal meter från tomtgränsen kliver hon ut ur bilen – och blickar upp mot… ja, vad ska vi kalla det här? För många Skelleftebor kom decenniets värsta snöoväder som en chock – och i synnerhet för de som är boende utanför de mest prioriterade vägarna blev det lite av ett trauma.
– Jag är ändå född i fjällen och borde vara van, men det här var det värsta jag sett. Snön täckte tak, väggar och fönster. Sådana här dagar är det mindre bra att bo avsides …

För Sabina, som är född i Ammarnäs och uppväxt i Umeå, har det här varit hennes, sambon Ulf och deras två barns fasta punkt de fem senaste åren. Då byggde hon och Ulf upp sitt drömhus, en funkisvilla i två våningar, på en tomt högt belägen med storslagen utsikt över Boviksbadet.
– Visst, det är inte optimalt sådana här dagar eller att barnen har en bit till skolan, men frånsett det trivs vi hur bra som helst. Vi har verkligen naturen runt knuten; skogen i ryggen och vattnet och en lång sandstrand framför oss. Det kan jag tycka är vardagslyx.
Sabina driver företaget Sabina Consulting
i rollen som möteskonsult och eventproducent. Företaget har sin bas i Skellefteå men verkar främst i Stockholm – och utomlands. En konsekvens som ytterst har sin grund i den pågående pandemin.
– 2019 hade vi 105 uppdrag, varav cirka 40 ­procent var lokala, säger Sabina som bland annat arrangerade Skellefteås Idrottsgala.
– Ifjol hade vi inte mer än 15 uppdrag och inget av dessa på hemmaplan.

Sabina berättar att hon precis hade skaffat ett nytt centralt beläget kontor i Skellefteå och dessutom växlat upp personalstyrkan till sex personer, då pandemin bröt ut. I ett svep tvingades hon avbryta den planerade renoveringen av kontoret och istället vinka hej och adjö till sina nya medarbetare.
– Det kändes som att vi precis hade kommit in i de nya lokalerna då dråpslaget kom. Från en dag till en annan byttes stor framtidstro till att se över verksamheten och skära ned på alla kostnader.

Hann du få panik?
– Tillfälligt, javisst. Men jag är ingen person som fastnar i sådana tankar utan försöker istället hitta lösningar. Det tror jag genomsyrar allt jag gör.

Att vara förändringsbenägen har alltid varit en del av hennes DNA. Så också skitåret 2020. När benen fälldes för henne på hemmaplan riktade hon istället blickarna mot Stockholm. Det tog inte lång tid innan hon hittade sin plats – och lyckades landa sitt absoluta drömuppdrag. Mellan den 1 mars till den 8 mars kommer Sabina Consulting tillsammans med ­Dagens Industri att arrangera ­Näringslivets mäktigaste kvinna 2021.
– Det är inte mitt största uppdrag så,
men det är nog det som betytt mest ­eftersom jag brinner kraftigt för jämställdhet och star­ka kvinnor, säger Sabina och fortsätter:
– I år är första gången på 22 år som det inte går att genomföra en gala i vanlig ordning. Men det stoppar oss inte från att uppmärksamma och hylla närings­livets mäktigaste kvinnor. Därför vänder vi på upplägget och tar galan till kvinnorna. Det innebär att vi åker till kvinnorna med en fotograf, röda mattan, alkoholfri champagne, musik och en prisbox från våra samarbetspartners.

Föregående artikelSnart öppnar Skellefteås nya restaurang
Nästa artikelSpillmaterial från Skellefteå blir IKEA-möbler