Rengör fasaden billigt och snabbt med ny teknik

OCAB Bild 1 696x364

Billigare, effektivare och mer miljövänligt. Fördelarna är många med att tvätta fasaden med ultrarent vatten – och numera erbjuder Ocab i Skellefteå den tjänsten som kan utföras på upp till 14 meter höga hus.
– Det behövs inga kemikalier och det blir skinande rent, säger Anders Ottosson, verksamhetschef på Ocab i Skellefteå.

Att tvätta fasaden på hus kan vara väldigt tidskrävande. Särskilt om det är ett höghus, men nu har Ocab en väldigt smidig lösning på det problemet. De kan nämligen erbjuda fasadtvätt med ultrarent vatten. Stående på marken kan de tvätta upp till ett 14 meter högt hus.
– Det är ett kolfiberskaft som är cirka två meter långt och det fungerar som ett teleskop som gör att man kan förlänga det i omgångar upp till 14 meter, säger Anders Ottosson.

En lösning som kan spara väldigt mycket pengar. Detta eftersom en väldigt stor utgiftspost när man ska tvätta fasaden är att det behövs en ställning eller ännu vanligare en skylift för att komma åt arbetsytan.
– I och med att man slipper både liftar och ställningar blir det ofta också tidseffektivt, säger Anders.

OCAB Bild 2 696x364

Ur det teleskopiska kolfiberskaftet kommer alltså något som kallas ultrarent vatten. Det är helt vanligt vatten som man får fram genom att filtrera vattnet genom fina filter. Därefter avjoniserat vattnet som gör att det får andra egenskaper än det tidigare haft som att det blir effektivare mot att lösa smutsen från underlaget. Därmed behövs inga som helst kemikalier som annars används för att rengöra fasader. Rengöringen genomförs med ett mycket lågt tryck i själva vattenstrålen vilket innebär kortare torktider.
– Ur ett miljöperspektiv är det här en väldigt bra metod. Dels för att det inte behövs några kemikalier och dels för att det inte går åt så mycket vatten som man kanske kan tro, berättar Anders.

En annan fördel med ultrarent vatten är att det ett väldigt tyst arbetssätt, som därmed inte stör särskilt mycket. Lägg därtill att det fungerar som algmedel och motverkar påväxt.
– De som putsar fönster med ultrarent vatten säger att det fungerar hur bra som helst, att det blänker om fönsterrutorna, säger Anders.

För vilka skulle du säga att den här fasad-tvättningen framförallt riktar sig mot?
– Alla hus egentligen eftersom det är ett väldigt kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att få rent sin fasad. Men det är perfekt för t.ex bostadsrättsföreningar som har många glasbalkonger, berättar Anders.
Metoden fungerar att använda när det gäller plåt- och träfasader, åtskilliga putsade ytor, balkongfronter, glaspartier och solceller.

Läs mer: www.ocab.se

Föregående artikelMarkjobb med stort engagemang
Nästa artikelIdrott och kultur på Summertime