ICA Maxis unika metod

icamaxiutan

ICA Maxi Skellefteå ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och hållbar utveckling. Butiken är en av de första i Sverige att testa en ny metod där kunderna själva kan sänka priset på varor där bäst före-datumet håller på att gå ut.
– Vi har fått jättebra respons från kunderna. Dels får kunden rabatt och dels kan vi  tillsammans göra något för miljön, säger butikschefen Patrik Nilsson.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Matsvinnet är ett stort globalt problem och Sverige är inget undantag. Varje år kastas 1,3 miljoner ton mat i vårt avlånga land.
För butikerna beror matsvinnet framförallt på att bäst före-datumet på varor har gått ut innan de har sålts.
Därför har ICA Maxi Skellefteå lanserat en ny metod för att bidra till att minska matsvinnet. Kunderna kan själva sänka priset på varor som håller på att gå ut.
– Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar kvar till bäst före-datum tar man med den till stationen. Där kan man skanna varan och få en ny, billigare prislapp. Ju närmare bäst-före-datum varan är desto mer rabatt, säger handlaren Åke Persson.

Bland de första i Sverige

Faktum är att ICA Maxi är bland de första butikerna i Sverige att testa den här tekniken.
– Vi vet att många av våra kunder äter maten redan samma kväll, och då vill vi uppmuntra till att välja ett lite kortare datum. Det här blir ett kul sätt att ta vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå, säger Åke.

Positiv respons

Sedan ICA Maxi lanserade detta har de enbart fått positiv respons.
– Våra kunder tycker att det är en kul utveckling. Dels får kunden rabatt och dels kan vi tillsammans göra något tillsammans för miljön, säger butikschefen Patrik Nilsson.

”Jobbar med lokala leverantörer”

Överlag är miljö- och hållbarhetsfrågor är ­något ICA Maxi Skellefteå lägger stort fokus vid.
– Vi jobbar mycket med lokala leverantörer. Dels för att minska körsträckorna där maten fraktas och dels för att vi helt enkelt vill stötta det lokala så gott vi kan, säger Patrik Nilsson. I vår butik säger vi ”sunt bondförnuft”.
ICA Maxi säljer allt från lokalproducerat kött och mejeriprodukter till närodlade grön­saker och drycker från norrländska företag. Att ­efterfrågan för att handla närproducerat och med en lokal förankring hela tiden ökar är något ICA Maxi tydligt märker av.
– Absolut. Det är stor efterfrågan av varor ”härifrån trakten”, vilket förstås är jättekul, säger Patrik Nilsson.

Föregående artikelWood Hotel tar in lokalt gin: ”Känns fantastiskt”
Nästa artikelStor hiphop-artist till Skellefteå