Stor hiphop-artist till Skellefteå

frickyutan

Med hits som ”Hon få mig” och ”Aqua Aura” har prisbelönte artisten, producenten och låtskrivaren Fricky lockat en bred publik och blivit en inflytelserik röst för sin generation. I våras släppte han debutalbumet ”Fricktion” och nu gör han sig redo för en vinterturné genom Sverige. Den 4 februari 2022 gästar han Skellefteå och Sara kulturhus.

På bred västerbottniska sjunger Erik Friman, Fricky, om kärlek, sex, vänskap och maskulinitet på ett sätt som är ovanligt inom genren. Första singeln ”Kär” kom 2016 och följdes upp av ”Hon Få Mig” 2017. 2018 kom debut-EP:n ”Aqua Aura” och det stora genombrottet var ett faktum. Men istället för att följa upp framgångarna valde Erik Friman en annan väg – att fokusera på att hitta balans och landa på en hållbar plats som tillät kreativ frihet.

”Gått emot det som förväntas”

Resultatet blev det omtalade albumet ”Fricktion” som släpptes tidigare i år. Det beskrevs bland annat som ”en perfekt popskiva i hiphopens laboratorium” av DN (5/5).
– Jag älskar att göra musik och vill bara göra det, jag vill hitta ett bra förhållningssätt och det har varit en uppförsbacke. Jag har gått emot det som förväntas. Därför kallar jag skivan ”Fricktion”, för att det är ett motstånd till rörelsen, berättar Fricky i en intervju med TT.

Föddes i Umeå

Fricky är en artist som reflekterar över sina erfarenheter, som vrider och vänder på sina tankar, och kanske har vi för första gången fått chansen att lära känna personen bakom Fricky, Erik Friman.

Erik Friman föddes 1992 i Umeå och inledde sin musikkarriär som ena halvan av duon Broder John & Friman. 2016 tog han artistnamnet Fricky och solodebuterade med singeln ”Kär pt. 1”. Han är sedan länge en del av Umeå-kollektivet och skivbolaget Random Bastards tillsammans med bland andra Cleo, Gonza-Ra och Trainspotters. 2019 utsågs han till Årets artist på P3 Guld.

Biljetterna släpps måndag 11 okt

Föregående artikelICA Maxis unika metod
Nästa artikelRedo att möta skoterefterfrågan