Vintersimmet flyttar till Skelleftehamn

Vintersim 696x364

Den 10–11 februari 2024 genomförs Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersimning i Skellefteå som är en del av världscupen. Nu flyttas tävlingen från centrala Skellefteå till Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn och utökas med en tävlingsdag.

Vintersimmet i Skellefteå, som arrangeras av föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangeras nu för tolfte gången. Det har blivit ett arrangemang som låtit tala om sig i hela världen.
– Tävlingen brukar locka cirka 400 startande från ett 20-tal nationer och tusentals åskådare, berättar projektledaren Jarkko Enqvist.

Tidigare har tävlingen genomförts i Skellefteälven i centrala Skellefteå tack vare att Skellefteälvens Regleringsföretag dragit ner på vattenflödet under några timmar.
– Men på grund av den alltmer komplexa elmarknaden finns nu inte längre den möjligheten, konstaterar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

3 märken banner bokslut 800x800

En stor uppslutning
Därför har Mörkrets och Kylans Glada Vänner valt att flytta tävlingen till Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn där den kommer att genomföras i samarbete med lokala företag och föreningar.
– Det känns jättekul att de valt att lägga tävlingen här. Det finns en stor uppslutning hos oss för att se till att det blir ett lyckat arrangemang, säger Thomas ”Linge” Lindgren styrelseledamot i föreningen Kustnära Utveckling.

– Vi ska, tillsammans med Mörkrets och Kylans Glada Vänner, se till så att tävlingen kan ta ytterligare ett steg i sin utveckling, inflikar Ulf Marklund, som också sitter i styrelsen för Kustnära Utveckling.

Kan köra långdistanslopp
En stor fördel med flytten är att man kan utöka antalet grenar rejält och även sprida ut dem över två tävlingsdagar.
– Nu får vi även möjlighet att köra långdistanslopp på 200 meter, vilket kommer att locka fler internationella simmare, säger Kalle Viklund, som också är projektledare för tävlingen.

En utmaning är logistiken med transport av tävlande och publik från stan. Men här finns en smidig lösning.
– Dels går det ordinarie lokalbussar varje halvtimme som har en hållplats bara 200 meter från tävlingsarenan och dessa tänker vi kompletterande med shuttlebussar som kör direkt från hotellen till havsmarinan, berättar Jarkko Enqvist.

Visionen är att Kurjovikens Havsmarina ska bli till ett internationellt vintersimcenter.
– Det finns alla förutsättningar för att detta kan bli verklighet, avslutar Mats Wahlberg.
Förutom tävlingarna 10–11 februari genomförs även en pampig invigning på kvällen den 9 februari med tävlingarna poesi i vak och musik i vak.

 

Föregående artikelStaten hjälper villaägare att halvera elkostnader
Nästa artikelEldkvarn tar sin farvälturné till Skellefteå