Skellefteå Kraft – stärker sitt fokus på elmarknaden

Skelleftea Kraft web

Skellefteå Kraft investerar i Emulate, ett företag som utvecklat en unik lösning som förväntas effektivisera energisystemet och bidra till hanteringen av ett 100% förnybart energisystem.

Intresset för efterfrågeflexibilitet ökar i takt med omställningen till en mer väderberoende energiproduktion. Med hjälp av Emulates lösning vill Skellefteå Kraft vidareutveckla ett verktyg för att arbeta med efterfrågeflexibiliteten. Det innebär att ”samla ihop” energi som inte används för stunden, lagra den via ett ”virtuellt batteri” för att vid behov ladda från batteriet i nästa steg. På så sätt används energisystemet mer effektivt och kan sänka kundernas elkostnader med upp till 50 %.

– Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Därför ser vi fram emot att fortsätta bidra till utvecklingen av Emulates plattform som vi tror är en möjliggörare för att nå flexibilitet på riktigt, säger Joachim Nordin, koncernchef, Skellefteå Kraft.

Emulate antogs hösten 2021 till innovationsprogrammet Accelerate Skellefteå, ett program för att hitta nya lösningar i syfte att innovera det befintliga energisystemet.

– Skellefteå Kraft ansåg att Emulates lösning var innovativ och skilde sig från konkurrenterna i form av bland annat grundteknik, automation och unik kunskap kring hur många små resurser kan styras. I programmet har Emulate fått möjlighet att vidareutveckla lösningen i en verklig miljö och tillsammans med våra kunder, säger Magnus Brodin, affärsutvecklare, Skellefteå Kraft.

Föregående artikelRobert Johansson – ny VD för Energiservice
Nästa artikelRailcare underhåller järnvägen batteridrivet