Ny konstnärlig ledare till Västerbottensteatern

Johanna Salander 696x364

Den 11 mars 2024 tillträder Johanna Salander som ny konstnärlig ledare på Västerbottensteatern. Hon kommer närmast från Ögonblicksteatern i Umeå där hon är konstnärlig ledare.

– Jag vill ge publiken i Västerbotten möten med konstnärer, berättelser, bilder och erfarenheter som är något helt annat och som breddar bilden av världen. Mitt mål är att bjuda publiken på verkligheter som vi inte tidigare fått se gestaltade, med andra kroppar och tankar än de som vanligen rör sig på scenen, i rum och form som utmanar och bjuder in publiken, säger Johanna Salander, ny konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Johanna Salander har arbetat som konstnärlig ledare, regissör, dramatiker och skådespelare. Våren 2023 arbetade hon på Västerbottensteatern som regissör för publiksuccén ”Handbok för husmödrar”. Hon efterträder Tora von Platen som varit tillförordnad konstnärlig ledare sedan juni 2023.

3 märken banner bokslut 800x800

– Jag är väldigt glad över att Johanna Salander tar det konstnärliga ledarskapet här på Västerbottensteatern, och det här är den roligaste rekryteringen jag gjort. Johanna har sina rötter i Skellefteå och Västerbotten men har varit verksam över hela Sverige. Hennes löfte är att publiken ska utmanas och inte underskattas. Med Johanna kommer vi att ta positionen som Sveriges bästa länsteater, platsen för modig scenkonst som berör, berikar och utmanar, säger Challa Gustavsson, VD för Västerbottensteatern.

-Jag har följt Västerbottensteatern på håll under många år och den spännande utveckling teatern genomgår. Den stora förändring och samhällsomvandling som Skellefteå, Västerbotten och Norrland är på väg in i lockar mig. Jag vill vara en del av den utvecklingen och också låta fler i landet ta del av Västerbottens rika kultur genom turnéer och samarbeten, säger Johanna Salander.

Foto: Johanna Syrén

Föregående artikelLennie Norman ”Best of Gubbvarning Live” till Skellefteå
Nästa artikel50 nya bostäder ska byggas på Sörböle