Norra Sveriges främsta entreprenör

Native bild ey

Norrland är först ut när Sveriges mest framgångsrika entreprenörer ska koras. Den 1 november har tio entreprenörer från norra Sverige chansen att ta emot pris vid regionfinalen av EY Entrepreneur Of The Year i Skellefteå. Bland finalisterna som tävlar om utmärkelsen finns skellefteföretaget Fumex som är en världsledande tillverkare inom sektorn för miljöteknik.

Efter en omfattande nomineringsprocess under hösten är det nu dags för regionfinaler i den svenska upplagan av EY Entrepreneur Of The Year 2022, en av världens främsta entreprenörsutmärkelser.

– Det roligt att vi i norr är först ut i Sverige när det ska tävlas i entreprenörskap. Vi ser att bland kandidaterna i norr att det är fler kvinnliga entreprenörer jämfört med tidigare år. Det är glädjande då vi har jobbat för att få fler kvinnor att delta i vår entreprenörsutmärkelse, säger Patric Birgersson, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Norr.

Tio framgångsrika entreprenörer från Norrland kommer göra upp om priserna i regionsfinalen den 1 november i Skellefteå. De entreprenörer som har chans att vinna och ta en plats i den nationella finalen i Stockholm är:

  • Anders Hedlund och Per Lidström, Fumex AB, Skellefteå (fumex.se)
  • Behnaz Falk, Spofac AB, Vilhelmina, (sportringen.se)
  • Edel Puntonet, Jo Kommunikation AB, Umeå (jokommunikation.se)
  • Folke Stenvall, Stenvalls Trä AB, Sikfors (stenvalls.se)
  • Jörgen Engdahl, Hunger & Törst i Umeå AB, Umeå (hungerochtorst.se)
  • Lars Eklund och Kenth Eklund, Sunds Fibertech Group AB, Timrå (sundsfibertech.com)
  • Maria Sjömark, Trixie Sverige AB, Norrfjärden (trixie.se)
  • Marie Söderhielm, Eva-Lena Grape och Marina Jedhiem Hansson, Åre Chokladfabrik AB, Åre (arechokladfabrik.se)
  • Petra Hilleberg, Hilleberg the Tentmaker AB, Östersund (hilleberg.com)
  • Tor Troéng, Mobile Canning Sweden AB, Umeå (can-man.se)

– Vi har många spännande entreprenörer bland finalisterna i norr. Några av dem har sett möjligheter när omständigheterna varit tuffa och flera av entreprenörerna har en annorlunda bakgrund. Som till exempel Edel Puntonet som flyttat från Kuba till Umeå och tidigare MMA-utövaren Tor Troéng som gjort en karriärsvängning och nu driver ett burkföretag. Det blir en utmanade uppgift för juryn att utse vinnarna, säger Patric Birgersson.

Vinnarna i region Norr utses av en extern oberoende jury som består av juryordförande Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden, Jonas Olert, ägare och styrelseordförande Northbike Sweden AB, Petter Mikaelsson, serieentreprenör Kung Fu Invest AB, Sofia Ekström, delägare och VD Ekström Invest i Umeå AB, Anna Edman, Fastighetschef Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB.

Föregående artikelOve Markström solodebuterar
Nästa artikelMiranda Tjärnström