Ove Markström solodebuterar

ove markstrom webb1

Att släppa sin soloplatta när man passerat 60 år, hör inte till vanligheterna. Men nu är heller inte Ove Markström någon vanlig debutant. Han var gitarrist och låtskrivare i ett av 90–talets populäraste svenska popband.

– Det jag gör nu gör jag helt på egen hand och det är både kul och läskigt på samma gång… ” Hela plattan beskriver en del av min livsresa och uppväxt i Skellefteå”

Vem är då Ove Markström?
I en musikalisk mening. Här får du en kort bakgrund: Född och uppvuxen i Kåge, lärde sig spela gitarr på en gitarrkurs som EFS ordnade och av ”Tjalle” i bandet Schack och Matt. Han var sedan med i Invicta, postpunkbandet Tyst Vision och Visionärerna, där han även var sångare. 1987 hoppade han på bandet This Perfect Day som fick skivkontrakt 1991 efter en spelning på den legendariska Hultsfredsfestivalen. This Perfect Day släppte flera skivor, turnerade bland annat i USA och Asien och 1997 peakade bandet med albumet ”C–60” och singeln ”Fishtank” som låg etta på Trackslistan. Innan millennieskiftet hade This Perfect Day mer eller mindre lagt ned verksamheten, trots att ingen av bandmedlemmarna fortfarande gått ut med att så är fallet.

Man fick skivkontrakt i USA men den förväntade turnén rann ut i sanden, luften gick ur medlemmarna, sångaren Mats Eriksson ville fullfölja påbörjade studier och Rickard Johansson (gitarr och keyboard) satsade på att bli läkare. Vilket han blev. Han jobbar umera som kirurg i Växjö.
– Vi, eller i all fall några av oss, har väl hoppats ibland och pratat om någon slags återförening men det är svårt när vi bor så utstpridda, säger Ove.
Några små sådana har också skett, men högst tillfälligt. 2003 lirade man i Växjö, på ett 40–årskalas. Fyra år senare kom den senaste singeln, i samband med en samlingsplatta. Och för fem år sedan gjorde bandet– ”nästan alla bandmedlemmar var med” – två låtar på en 50–årsfest.
– Eftersom vi är så utspridda i landet och inte skriver musik tillsammans längre så kan man väl säga att vi lagt ned. Även om vi håller det öppet, skrattar Ove.
– Sedan har det väl också spelat in att vi har skaffat över 20 barn. Det är inte lätt att hålla i gång en popkarriär då. Men kommer det ett erbjudande, om någon vill höra oss och om vi kan repa tillräckligt mycket så… ja, då vore det kul att göra något igen. Vi har ju aldrig varit osams och man ska aldrig säga aldrig. Långt innan This Perfect Day lades i malpåse hade Ove Markström både hunnit med att skilja sig, lämna Skellefteå och flytta till Stockholm.
– Jag bröt upp när jag fyllt tjugosex och drog till Stockholm 1988 som alla andra i bandet. Nu har jag bott här i fler år än jag bodde i Skellefteå. Men dialekten finns kvar, om än mindre distinkt än förr. Han berättar om hur vardagen förändrades utan turnerande och skivinspelningar.

ove markstrom webb2

– Utan bandet kände jag nästan lite panik. Jag hade plötsligt inte det att haka upp mig på, det kändes nästan som en skilsmässa och jag kunde inte längre identifiera mig som musiker på samma sätt. Nu krävdes också att hitta ett jobb.
– Jag hade jobbat som elektriker innan musiken tog över helt men det var inget jag ville ta upp igen. Så jag började jobba på ett gruppboende och gjorde det i tio år, tyckte det var roligt. De senaste tio åren har jag jobbat på en daglig verksamhet.
– Jag trivs jättebra med det. Det är mycket roligare än att frysa och skrika på byggen och varje dag då jag kommer till jobbet möts jag av personer som säger ”jag älskar dig!”. Hur skönt är inte det? Med musiken har han aldrig lagt bort helt.
– Periodvis har det gått på tomgång, men jag lade några gitarrer på låtar för The Wilson Hospital. Och jag repade lite med ett band i Midsommarkransen ett tag.
– När jag berättade det för min mamma, att jag spelade i ett band igen, sa hon: ”Men ska du börja med det där nu igen?” (skratt). Det blev inte mycket av det, men jag glömmer aldrig mammas ord.
Försök till att skriva låtar med andra strandade, men 2010 köpte Ove Markström en Mac – en dator från Apple – och i den fanns program som gjorde att han kunde jobba fram saker på ett enkelt sätt.
Han fick inspiration, drevs av att This Perfect Day kanske skulle kunna använda sig av dem en dag.

Så kom pandemin, Ove övergick från att skriva på engelska till svenska, skrev ur sig sorgen efter sin systers alltför tidiga bortgång i cancer – liksom saknaden efter sina döda föräldrar och systerdotter – och frustrationen över högervindarna i svensk politik och så… hade han drygt tjugo låtar klara.
Då kom idén att ge ut tio av dem.
– Nu ska jag alltså solodebutera som 60–åring. Det är tydligen aldrig för sent.
– Jag testade några låtar på kompisar, fick bra kritik och tänkte, nu gör jag det!
I mitten av november kommer ”Från Kågevägen till Skånegatan” – flera av låtarna har redan släppts på bland annat Spotify – och i den vevan gör han också sin första, egna spelning på restaurang Vassa Eggen i Stockholm.

ove markstrom webb3 1080x1080

– Jag backas upp av deras husband som är jäkligt bra. Där lirar flera ur Per Perssons band Nya Packet. Magnus ”Norpan” Eriksson sitter bakom trummorna. Det kan inte bli tryggare, även om jag ser fram emot det lite med skräckblandad förtjusning, säger Ove.
Efter det hoppas han på i alla fall fyra–fem spelningar till.
– Skellefteå känns givet. Sen vet jag inte. Vi får väl se om det finns intresse.
Det som levereras är pop, ren och skär pop, med en emellanåt ömsom gråtande, ömsom ylande gitarr och med djupt personliga texter. Svår att motstå.
Skrivet av en som lyssnat på dem.
– Hela plattan beskriver en del av min livsresa och uppväxt i S Skellefteå. Minnen, sorg, reflektioner. Allt finns där. Jag hoppas att folk ska gilla den, säger Ove Markström.
Någon som redan gett tummen, eller tassen upp, är hans katt Roxy. Hon pryder också skivomslaget.

FAKTA OM OVE MARKSTRÖMS ”FRÅN KÅGEVÄGEN TILL SKÅNEGATAN”
Plattan släpps den 18 november. Alla låtar är skrivna av Ove själv. Några av dem gjordes redan för över tio år sedan. Inspelningarna har skett hemma hos Ove i hans bostäder i först Axelsberg och därefter på Skånegatan på Söder i Stockholm. Ruben Engzell har bidragit med bas och piano, Jesper Jonsson med trummor och percussion. Mixningen är gjord av Ruben Engzell i Skutan Musikstudio och Pär Wiksten (sångare och gitarrist i Wannadies) har mastrat. Jan Petterson(HARDY NILSSON) i Malmö har gjort omslagen till både plattan och singlarna. Låtarna (och på klassiskt sätt är det fem låtar på varje sida och de ska spelas i rätt ordning), sida A: ”Det skulle inte vart du”, ”När du var här”, ”Kåge vart tog du vägen”, ”Du tror att vi ingenting ser”, ”Guld över llt”. Sida B: ”Det här blev inte som jag önskat mig”, ”Genvägen 1”, ”Varje dag med bara ett andetag”, ”Orkar inte mer”, ”Syster”.

TEXT: Olof Wigren FOTO: Johan Bergmark

Föregående artikelRailcare bjuder på hockey
Nästa artikelNorra Sveriges främsta entreprenör