Gustav från Bygdsiljum ger 110%

Gustav Vesterlund 696x364

Karriären har gått spikrakt uppåt för Gustav Vesterlund från Bygdsiljum. Han blev nordisk mästare i ungdomsklassen 2022 och i vinter satsar han än mer på sporten och mot nya segrar.

Det har gått väldigt bra för dig, vad är ditt nästa mål?
– Ja det kan man säga. Det har varit en bra säsong och jag är riktigt nöjd över den. Jag vann ungdomsklassen herr 14-16 och nu blir det att satsa ännu högre eftersom jag kommer att gå upp en klass till Stock, säger Gustav Vesterlund.

För den oinvigde, kan du berätta vad skotercross är?
– Skotercross är en tävlingssport där man startar samtidigt. Det brukar vara ungefär 16 förare och det gäller att komma först över mållinjen. Men det är inte så enkelt som det låter. Man tävlar på en motocrossbana där det finns många hopp och banan blir stökigare allt eftersom dagen går. Det är en krävande sport och man tävlar i 8 minuter under fullt ös. Det krävs med andra ord en hel del träning för att kunna orka med detta. 8 minuter kan låta lite men har man testat det inser man att det är lång tid. Detta är en sport där man måste ge 110%.

Gustav Vesterlund2 696x364

Vad fick dig att välja en skoter från Polaris?
– Jag fick ett bra erbjudande av Polaris och hade redan fått testa märket innan. Jag yckte redan då att Polaris kändes rätt för mig. Skotern har en otroligt skön körställning och går riktigt bra maskinellt samt att Polaris chassit är riktigt bra när det gäller att få den sista höjden man behöver för att kunna ta sig över ett dubbelhopp. Det är viktigt att kunna känna att man har timing i sin körning och att det bara flyter på. När jag fick erbjudandet att köra Polaris tackade jag direkt ja.

Vad har du för styrka som förare?
– Jag skulle säga att jag är som snabbast när jag får ligga bakom och jaga mig upp till placeringar. Dessutom är det bland det roligaste jag vet att passera andra åkare.

Vad är viktigast att tänka på när man tränar och tävlar?
– Det allra viktigaste när det gäller både träning och tävling är att äta rätt på morgonen och se till att man äter kontinuerligt under hela dagen för att få i sig det energitillskott man behöver. Det är väldigt olika, en del kan ha jättesvårt att äta på tävlingar och vissa inte, men för mig funkar det bra. Ett annat tips är att köra med huvudet. Det änder ofta att man blir för uppspelt och då kör snabbare än vad man klarar av. Det slutar oftast i en krasch och en dålig krasch kan sätta stopp för hela säsongen, avslutar Gustav innan han återgår till garaget för att fixa till skotern inför kommande tävlingar.

Gustav Vesterlund
Ålder: 15 år
Gör: Går i 9:an, tävlar i skotercross och skruvar
Bor: Bygdsiljum
Familj: Pappa Johan, mamma Margona och lilla syrran Holly
Intressen: Att köra motorfordon och att tävla
Skoter: Polaris

Föregående artikelZara Larsson – klart med extrakonsert
Nästa artikelOKQ8:s elhandelskunder till Skellefteå Kraft