Full fart för Pontus

Pontus 696x364

Trots tidigare skador är skoterveteranen Pontus Lundström på banan igen och har nyligen varit i USA och tävlat i den amerikanska proffstouren i skotercross.

Skotercrossäsongen är i gång och Pontus Lundström har redan hunnit köra en hel del. Just hemkommen från USA får vi några ord med honom.

Du och mekaniker Albin Lindblom åkte till USA under sportlovsveckan, hur gick tävlingen?
– Tävlingen var uppdelad i två delar där vi körde en tävling på fredag och en på lördag. På fredagen placerade jag mig 5:a och 6:a i kvalheaten och gick vidare till LCQ (Last Chance Qualifier). Där slutade jag 10:a. På lördagen fick jag inte alls till körningen i det första heatet och slutade 9:a. Inför det andra heatet förstod jag att jag var tvungen att göra något bra för att komma vidare. Jag gjorde en bra start och låg på en 3:e plats, men missade tyvärr timingen på en av rakorna i ett hopp och gick omkull. Jag slutade 8:a så det blev ingen vidare körning den kvällen. Resultatet blev inte det jag hoppats på, men själva resan var en grymt häftigt upplevelse och var även väldigt lärorik, säger Pontus.

Skillnaden att köra i USA kontra Sverige?
– Det är stor skillnad, en helt annan nivå både på tävlingsarrangemangen, banorna och mängden duktiga förare. Hela sporten är mycket större i USA, det blir som en helt annan grej.

Pontus depa 696x364

Efter en otäck olycka i Kalix januari 2022, skadade du ryggen. Berätta, hur illa var det?
– Det var riktigt illa. En annan skoter landade på mig rakt bakifrån och jag blev klämd mellan skotrarna. Jag fick frakturer i ryggen på två kotor varav en var helt krossad och ur led. Läkaren som opererade mig berättade i efterhand att när han började operationen och såg hur det såg ut, trodde han inte att jag skulle kunna gå på grund av att ryggmärgen låg i kläm. Men hela operationsteamet i Umeå gjorde ett helt fantastiskt jobb och stelopererade fyra kotor i bröstryggen.

Hur har det påverkat din skoterkarriär?
– Såklart har det påverkat, jag har mycket mindre styrka i och med att jag tappat nästan ett helt års träning. Men jag är otroligt tacksam över att jag kan leva ett normalt liv och att jag ovanpå det även kan hålla på med skotercross, det är helt fantastiskt.

Slutligen vad är ditt nästa mål?
– Mitt nästa mål är att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt i både Snowcross Superleague och SM serien, avslutar Pontus och passar på att tacka alla sina sponsorer.

Föregående artikelEtt hängivet gäng skoterentusiaster
Nästa artikelFrån lekstuga till 650 kvm vinnande koncept