Efter 200 timmars arbete – nu är tifogruppen redo för slutspel

NP Tifo 4 696x364
Foto: Ola Westerberg

Några jobbar heltid, andra går kvar på gymnasiet. Vissa har en konstnärlig anda, andra kan knappt rita en streckgubbe. Två saker har de gemensamt: kärleken till sitt älskade Skellefteå AIK och förmågan att skapa det lilla extra. Inför slutspelet har Skellefteåguiden tagit pulsen på NorthPowers Tifogrupp.

Förutsättningarna var glasklara inför den näst sista omgången. Vid vinst så skulle Skellefteå AIK klättra upp till en andraplats och vid förlust skulle Västerbottens stolthet sluta som bäst trea.

Efter ett ställningskrig i den första perioden släpper allt i andra, och till slut kan Skellefteå AIK krossa den annars så svåra antagonisten Växjö med klara 4-0. Från första nedsläpp till ljudsignalen ljuder påhejade av supporterföreningen NorthPower.

Jobbet sker i det fördolda
Det inte många vet eller tänker på, är att jobbet inte slutar där för de mest inbitna fansen. För ett tiotal personer i den innersta kretsen, där många jobbar heltid och en del går kvar på gymnasiet, är det här den mest hektiska tidpunkten på året och mycket av jobbet sker i det fördolda.

Inför slutspelet har Skellefteåguiden tagit pulsen på NorthPowers Tifogrupp, som just nu förbereder säsongens största insats; det massiva tifot som ska möta spelarna i den första kvartsfinalmatchen.
– I regel brukar ett sådant här fullskaligt tifo ta upp emot 200 timmar, så det gäller att planera arbetet väl och börja i god tid för att vi ska hinna klart i tid, säger Edvin Andersson, som är en av de aktiva i gruppen.

Hur konstnärlig måste man vara för att platsa?
– Kan du hålla i en pensel är du välkommen, brukar vi säga. Eftersom det blir så stor yta så behövs alla; från de som smetar ut färg på en gånger en meter till de som finlirar och slutför de viktigaste detaljerna.

När har ni tid att jobba med tifon, med tanke på att hela gruppen är sysselsatta med jobb eller skola på dagarna?
– Det beror lite på var vi är i arbetet. Till en början och när vi ska skissa brukar vi förlägga det mesta av arbetet till eftermiddagarna, så det passar dem som jobbar 7-16. När det kommer till målningen är det rätt fritt, och då kan till exempel jag som jobbar skift vara där själv mitt i natten eller på dagtid, om man är ledig mitt i veckan, förklarar Edvin.

Lynx Ski Doo Banner 696x364 Skeå Guiden

Och visst är det lite paradoxalt. Näst sist i SHL:s publikliga. Men trots den blygsamma publiktillströmningen kan Skellefteå AIK stoltsera med ett v seriens mest hängivna supporterförening och tifogrupp. Under de senaste femton åren är det många av deras verk som blivit hyllade, inte bara av klubben och spelarna – utan också från riksmedia och supporterföreningar utomlands.

Jättebra relation med Skellefteå AIK

– Vi har en jättebra relation till Skellefteå AIK och spelarna, som brukar pusha och berömma oss när vi gjort något bra. Det betyder förstås mycket. Det här är inget vi får pengar för att göra, utan uppskattningen är allt och förhoppningen att det ger en extra push på isen och på läktaren, avslutar Edvin.

Här är NorthPowers tre bästa tifon, enligt Edvin Andersson.

Guldet ska hem
Först och främst blev det väldigt snyggt, men främsta anledningen att jag håller det så högt är att jag här började få mer förtroende och kände att jag kunde bidra mer än jag kunnat innan. Dessutom var det vid den här tidpunkten jag började känna fler i tifogruppen.

NP Tifo1 696x364
Foto: Ola Westerberg

Vi blöder svart och gult
Enkla tifon är underskattade och här tycker jag att vi fick till det väldigt bra. Dessutom ger isen en väldigt snygg, speglande effekt.

NP Tifo 2 696x364
Foto: Ola Westerberg

The final boss
Rent objektivt kanske det bästa tifot, sett till kreativitet och utförande. Fick med all rätt mycket uppmärksamhet utomlands av en rad supporterföreningar.

NP Tifo 3 696x364
Foto: Ola Westerberg

Fotnot: Skellefteå AIK slutade trea och inleder kvartsfinalspelet på hemmaplan mot Linköping, den 22:a mars.

Föregående artikelMåns Zelmerlöw och Dom Första till Summertime
Nästa artikelEldkvarn klara för ytterligare en konsert i Skellefteå