Chans för unga skådespelardrömmar i Musikanternas uttåg

po

Är du 11-13 år och vill agera på teaterscenen vid en världspremiär? Nu finns chansen när Västerbottensteaterns söker pojkar och flickor till ensemblen som ska ge teaterliv åt PO Enquists Musikanternas uttåg. Hösten 2021 har den världspremiär som teaterns första stora satsning i nya Sara kulturhus.

Ensemblen består av elva medverkande från Västerbottensteatern. De ska kompletteras med pojkar och flickor i rollerna som de unga Nicanor och Eva-Liisa. De är något av huvudkaraktärerna i pjäsens inledning, berättar teaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén som även kommer att regissera föreställningen.
– När ”de vuxna skådespelarna” tar över så kommer dom gå in i övriga ensemblen som spelar flera olika roller. Och i den här pjäsen finns inga statister – det finns bara tretton skådespelare mellan 11-67 år som alla spelar roller och har repliker. Det är vackert på något sätt.

Tufft, intensivt… och alldeles fantastiskt
Föreställningen börjar repeteras 13 september och kommer att spelas fram till mitten av januari 2022, med arbete både kvällar och helger. Av den anledningen har Västerbottensteatern valt att dela de två barnrollerna på tre olika team.
– Det blir tufft och intensivt, men vi erbjuder också en fantastisk upplevelse. Förutom att det är väldigt roligt att spela för 300 personer varje kväll och få dom att både gråta och skratta, så vet jag att de allra flesta uppskattar känslan av att alla är med på samma villkor. Inför publiken och i arbetsprocessen så är alla lika viktiga. Min främsta uppgift är att få varje person att lysa och göra sitt absolut bästa. Det tycker jag för övrigt är ett bra förhållningssätt – inte bara på teatern.

Ingen tidigare vana krävs
Teatervana krävs inte, bara ett intresse och nyfikenhet av att vilja lära sig mer om teater och skådespeleri, säger Bobo Lundén.
– De unga skådespelarna vi söker är personer som är nyfikna, öppna och lekfulla och med en stor vilja att leka på dödligt allvar med de andra på scenen. Detta gäller såväl under den nio veckor långa repetitionsperioden som under de två månader som Musikanternas uttåg kommer att spelas.

Ansök med film
Den som är intresserad ska lämna in sin ansökan i form av en ca tre minuter lång film. Där berättar du vem du är, vad du heter och hur gammal du är, vilka intressen du har eller något annat kul. Som namnet antyder så är Musikanternas uttåg en föreställning med mycket sång och musik, så sjung även en valfri sång som du tycker om. Avslutningsvis ska två repliker från pjäsen sägas. Filmen och ett foto ska skickas in till Västerbottensteatern senast 31 mars.

Mer information finns på vasterbottensteatern.se

Föregående artikelAdvokatbyrå växer i rekordtakt i Skellefteå
Nästa artikelSyskonen från Skellefteå jagar SM-guld