Anrik förening fyller 70 år

Diabetesforeningen 70 web

Under hösten firar diabetesförbundet i Skellefteå 70 år. Det blir mat, föreläsningar och allt möjligt som föreningen just nu är i färd med att planera.

Året 1952 startade föreningen med syfte att finna en samlingspunkt för personer med diabetes och deras närstående. Det ordnades sommarkoloni för barn och diskuterades körkortsfrågor, diabetikers rätt i arbetslivet och på utbildningssidan.

Föreningen har vuxit med åren och arrangerar fortfarande årligen en rad olika aktiviteter, medlemsträffar, föreläsningar och utflykter.
– Vi ordnar möten och aktiviteter för den som vill engagera sig, utbyta erfarenheter eller bara umgås, säger ordföranden Elisabeth Johansson.

Föreningen har idag 242 medlemmar och engagemanget är stort.
– Jag har varit medlem i omgångar och våren 2022 blev jag medlem igen och upplever att intresset är stort och att många vill delta i vår verksamhet, fortsätter Elisabeth.

Hur kommer ni fira er 70 års dag?
– Vi vill självfallet fira det med våra medlemmar och därför kommer vi att dela upp firandet i tre olika datum med start den 10 september, då vi börjar med att träffa barn och ungdomsgruppen och deras föräldrar på Medlefors Folkhögskola. Massor av aktiviteter, information, lotterier, mat och fika. 1 oktober blir det en jubileumsmiddag för alla medlemmar, även den på Medlefors. Firandet avslutar vi med föreläsningar och utställare på Skellefteå lasarett den 30 oktober. Vi kommer dessutom att skänka pengar till diabetesforskningen och önskan är att det ska gå till c-peptidforskning. En forskning som kan förbättra livskvalitén för diabetiker.

Föreningen anordnar idag olika aktiviteter både för unga och äldre medlemmar. Exempelvis träffas seniorgruppen på onsdagar ojämna veckor med varierande tema. Vi kommer starta upp samtalsforum för barn och föräldragruppen (har legat nere under pandemin). Det anordnas även badresor, pulkåkning och andra roliga aktiviteter.
Återkommande varje höst är även Världsdiabetesdagen som firas den 14 november med att en mängd byggnader i storstäder världen över, belyses i blått.
– Vi hoppas att så många som möjligt kommer och besöker oss under dessa tre dagar. Vill man bli medlem i Skellefteå diabetesförening, vill jag tipsa om vår hemsida www.diabetes.se.
Här kan ni läsa mer om föreningen och vår verksamhet. Har man inte tillgång till dator kan man gärna ringa vår kassör Britt Lundqvist, då berättar hon mer och hjälper er att bli medlem, avslutar Elisabeth. ( Britt Lundqvist tel: 070-244 14 51)

 

Föregående artikelRailcare underhåller järnvägen batteridrivet
Nästa artikelMarkus om valets påverkan på boendekostnaden