Skellefteåföretag köps upp

Native bild Nuiteq

Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelses portföljbolag Nuiteq har haft stora framgångar med sin mjukvara för multitouchskärmar. Nu har Nuiteq köpts upp av det amerikanska edtech-bolaget Clear Touch, som har varit deras samarbetspartner under många år.

– Det här är ett bra erkännande för de värden vi har byggt upp och vi ser fram emot att fortsätta att utvecklas tillsammans med Clear Touch, säger Nuiteqs vd Harry van der Veen.

Nuiteq startades för 16 år sedan i Skellefteå och har sedan dess vuxit till att ha 40 anställda, där drygt tjugo jobbar på kontoren i Sverige medan de övriga sitter i länder som Brasilien, Tyskland, Indien, Kanada, Dominikanska epubliken och USA. Även i fortsättningen kommer huvudkontoret att finnas i Skellefteå och Harry van der Veen är kvar i rollen som vd. Han berättar:

– Det är egentligen ganska lite som förändras, utan vi jobbar vidare som vi alltid har gjort och alla i vårt team behåller sina jobb. Vi ser det här som en möjlighet för företagen att växa och ta tillvara fördelarna av att vara en enda organisation med gemensam strategi. Clear Touch är en stark partner som delar våra visioner om att göra lärande enklare och roligare.

Ta hjälp av en erfaren mentor tidigt
De två bolagen har redan samarbetat under ett tiotal år, där Clear Touch har försett sina interaktiva skärmar för bland annat skolmiljöer och videokonferenser med Nuiteqs produkter Snowflake och Chorus. Samtidigt som en drivkraft under de här åren har varit att underlätta lärande, har det även varit en lärorik tid för både Harry van der Veen och hans kollegor.

– Det handlar ju mycket om ”learning by doing” och en oerhört viktig lärdom är värdet av att omge sig med rätt människor. Jag önskar till exempel att jag ännu tidigare hade skaffat mig en senior mentor att bolla idéer med och ge råd kring hur man ska tänka. De senaste tio åren har jag haft flera olika mentorer som har kunnat dela med sig av sina erfarenheter från både misstag och framgångar. Dessutom är det värdefullt att ha en förstående partner där hemma som ger support. Jag och min fru träffades för 16 år sedan och hon har en stor del i att jag har kunnat förverkliga mina ambitioner, berättar han.

”Det är viktigt att du kan sätta dig in i andra människors situation”
Harry van der Veen betonar även betydelsen av att göra så att medarbetarna trivs på jobbet och får chansen att känna delaktighet:

– I rollen som vd är det viktigt att behandla andra som du själv vill bli behandlad och att du kan sätta dig in i andra människors situation. Jag är stolt över vår låga personalomsättning och tror att respekten för individen har en del i det. Vi är även bra på att fira segrar tillsammans och har sedan länge gjort det möjligt för medarbetare att bli delägare, vilket har gjort att deras hjärta finns i företaget.

Genom åren har Nuiteq tagit in nya pengar utifrån i olika omgångar och bland annat gick Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse in som delägare redan efter ett par år. Dock menar Harry van der Veen att bolag inte bör ta in för mycket pengar tidigt:

– Det finns alltid en risk att du blir bekväm och inte kämpar tillräckligt hårt för att hitta affärsmöjligheter. För oss var det väldigt bra att Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse satsade på oss redan från början, eftersom de är så entreprenörvänliga. De har alltid varit intresserade och engagerade, samtidigt som de verkligen har litat på vår strategi och gett oss stor frihet att utvecklas, säger han.

Föregående artikelSkellefteå AIK förstärker laget
Nästa artikelLejondagen full med aktiviteter