TV-kocken om satsningen i Skellefteå

missvoon utan

Han äger fyra restauranger, har skrivit två böcker, deltagit i ”Kockarnas kamp” och är hyllad tv-kock i ”Nyhetsmorgon”. För Skellefteåguiden berättar stjärnkrögaren Jonas Svensson på Miss Voon om varför valet föll på Skellefteå, vilka hans första intryck av staden är – och kompisens bussgarage där allt började.

Himlen är grå, men vädret varmt och fuktigt. Och trots att stan just idag är täckt av en ­ihållande dimma håller det inte ­nyfikna Skelleftebor borta. Det tar bara några minuter efter att vi satt oss ner på den 19:e, och näst högsta våningen, innan den första gruppen knackar på. När det gått tio minuter, och lika många stuckit in näsan genom dörren, ställer sig Jonas upp, förklarar vänligt att restaurangen inte öppnar förrän om tre timmar, och låser dörren från insidan.
– Så här har det varit sedan vi öppnade. Och det är helt fantastiskt tycker jag. Vi trodde att det skulle gå bra, men inte att det skulle vara sådant tryck redan från start, säger Jonas Svensson med ett leende medan han sätter sig ned i restaurangens loungedel, med flera kilometers utsikt över stan.
– Det är verkligen ett fantastiskt läge med en smått osannolik utsikt. Framförallt på kvällen, säger han.

Jonas Svensson är 36 år och driver sedan tidigare den mycket populära Miss Voon vid Stureplan, har ytterligare en Miss Voon i Uppsala och utöver det även den asiatiska gastropuben Goma. Han har skrivit två böcker och är känd för den breda massa efter att ha varit ett återkommande inslag i TV4:s ”Nyhetsmorgon” samt en av åtta stjärnkockar i ”Kockarnas kamp”.

Följdfrågan om hur han får ihop arbete och familj bör vid det här laget ställas.
– Det är klart att det är ett pussel. Ett jättestort pussel. För mig är det viktigt att hinna med både familj och arbete, och för att göra det så får man verkligen prioritera och strukturera.

Oftast brukar något få ge vika. Har du några kompisar kvar?
– Haha, det har jag – men visst, du har en poäng. Tyvärr hinner man inte träffa alla, åtminstone inte lika ofta som man vill. Och som alla andra småbarnsföräldrar umgås man gärna med vänner som funkar med barnen.

Å andra sidan har du ett tillgängligt jobb. De kan väl alltid komma förbi och äta?
– Haha, man kan ju alltid säga det – men jag vet inte om det räknas. Då är jag oftast upptagen med annat.

Vill man hitta startskottet för Jonas Svenssons blomstrande karriär – och det särskilda intresset för asiatiska smaker – får man gå många år tillbaka i tiden. Jonas berättar att han var 14 år när han för första gången kom i kontakt med det asiatiska köket.
– En kompis pappa drev en lunchrestaurang i ett bussgarage, och när jag blev tonåringen började jag jobba extra där. Jag gjorde lite allt möjligt, men framförallt lärde jag mig mycket om hans matlagning.

Vilket är ditt starkaste minne?
– Det var när jag fick smaka hans hemgjorda nudlar i buljong, som hade fått koka i flera ­dagar. Jag minns att jag älskade alla smaker och tyckte det var coolt att man kunde ha ­sådan kärlek för yrket.

Vad är det med just asiatisk mat som du tycker är så intressant?
– Glädjen och smakerna, framförallt. Man blir glad och får energi av asiatisk mat.

Miss Voon öppnade sin restaurang i Skell­efteå i oktober. Jonas berättar att intresset från Skelleftebor och ditresta sedan dess varit stor, faktiskt långt större än han hade vågat hoppas på.
– Jag ska vara ärlig, jag hade ingen större koll på stan för 1,5 år sedan då jag var här första gången. Men kombinationen med hotell, föreställningar och restauranger lockade och jag kände direkt det presenterades för mig att det här var rätt.

Med facit i hand. Blev det som du tänkte dig?
– Till och med bättre. Jag hade ritningar att tillgå, så lokalen visste jag redan på förhand skulle bli magisk. Efterfrågan och mottagandet var svårare att gissa, men det har varit enormt, säger Jonas Svensson och ler.
– Vi bor i Norrtälje och Skellefteå känns som en betydligt större stad. Det händer otroligt mycket här, inte bara i och kring kulturhuset – utan över hela stan, och det verkar finnas en enorm hunger över nya saker. Vi känner oss väldigt väl mottagna av folket så här långt.

Har du hunnit utforska Skellefteå på egen hand?
– De senaste två veckorna har varit brutala, då har jag inte hunnit lämna kulturhuset en enda gång. Men innan dess har jag hunnit spela padel och jogga efter älven. Det var en väldigt vacker löptur och ett trevligt sätt att få en bättre bild av hur stan är utformad.

Föregående artikelSammanslagningen blev en succé
Nästa artikelStjärnartisten vill skapa julmagi i Skellefteå