Stjärnartisten vill skapa julmagi i Skellefteå

sonjaalden utan

Efter ett år utan spelningar är Sonja Aldén tillbaka på riktigt. Och den här gången gör hon saker annorlunda. För Skellefteåguiden berättar en av Sveriges mest hyllade artister om livstidsförändringen, konsten att sätta gränser – och vad vi kan vänta oss av julkonserten Christmas Night i Sara kulturhus.

Hon beskriver det lite som att ­befinna sig inuti en glaskula, en sådan där med artificiella ­snöflingor i. Varje natt skakas glaskulan om, och man vaknar upp till en ny verklighet. Å ena sidan sorg, ­frustration och rädsla. Ovissheten har varit värst, kan hon ens fortsätta jobba med det här?

Tillvaron för de allra flesta under 2020 var, i bästa fall, märklig. För Sonja Aldén såg året ut att bli det mest intensiva i hennes yrkesliv.
– Det var mitt absolut mest bokade år någonsin. Sedan fick allt plötsligt bara roddas om. Inget har varit som vanligt, och ska jag ­försöka sammanfatta har jag aldrig känt så många känslor på en och samma gång, säger Sonja.

Har det kommit något gott ur det?
– Det har det definitivt. När jag väl landade i situationen kände jag en stor lättnad över att stanna upp, få tid att tänka till och prioritera vad som egentligen är viktigast i mitt liv. Som till exempel tid med familjen.

Hur har det påverkat dig som artist?
– Allt man går igenom vill jag tro utvecklar en på något sätt. Den här tiden har varit enormt utmanande och fått mig att växa. Jag känner mig tryggare än någonsin i det jag gör.

Hur märks det?
– I takt med att jag hittat mina prioriteringar har jag också blivit bättre på att sätta gränser, att våga säga nej. Tidigare har jag hoppat på det mesta, men jag har blivit lite rädd att bränna mitt ljus – och när man alltid vill gå in hundra procent i det man gör så gäller det att lägga energin på rätt saker.

Det är svårt att inte drabbas av existentiell ångest när man surfar in på Sonja Aldéns Wikipediasida. Hon har medverkat i Melodifestivalen fyra gånger, släppt sex album, nästan dubbelt så många singlar och figurerat i toppen av Svensktoppen inte mindre än sju gånger. Dessutom har hon blivit vald till Svensktoppens ”Årets nykomling”, vunnit Rockbjörnen och blivit trippelt Grammisnominerad.
Allt detta som blott 43-åring.

När Skellefteåguiden får en pratstund med Sonja Aldén är hon precis i förberedelserna inför nästa stora turné. Tillsammans med Wiktoria, en av Sveriges främsta musikalröster Bruno Mitsogiannis och ”King of Queen” Johan Boding, sätter de upp den klassiska julkonserten ”Christmas Night”.
Turnén inleds i Skellefteå och Sara kulturhus den 25 november.
– Vi tar turnébussen till Skellefteå och kommer sedan att spela i 22 städer på i stort sett lika många dagar. Det var ett tag sedan jag besökte staden senast, men det ska bli jättekul att inleda i Skellefteå – i en konsertlokal jag hört mycket gott om.

Hur går snacket?
– Min kompis Lisa Nilsson uppträdde där för ett tag sedan, och hon var helt lyrisk. Jag såg bilderna hon lagt upp från hotellet och det såg minst sagt fantastiskt ut.

Lite som er show alltså?
– Jag hoppas det. Vi kommer i alla fall att försöka bjuda på något till alla. Vi kommer att blanda klassiska jullåtar med några nya, bland annat min nya singel ”En magisk juletid”. Allt uppbackat av våra eminenta musiker och levererat med högsta kvalité, inlindat i värme, skratt och en närhet som är kanske viktigare än någonsin tidigare.

Föregående artikelTV-kocken om satsningen i Skellefteå
Nästa artikelTackar AIK efter succén