Listan på spelare som under de senaste åren kommit upp från Skellefteå AIK:s juniorlag till a-laget kan göras lång – men vilka är egentligen nycklarna till det? Vi tog ett snack med klubbens ungdomsansvarige Loui Crookes om ungdomssatsningen.
Under flera års tid har Skellefteå AIK gjort sig känt som en förening som är skicklig på att få fram egna produkter till sitt SHL-lag. Bland spelarna som har Skellefteå AIK som moderklubb hittar vi bland andra Gustaf Lindvall, Måns Forsfjäll, Linus Lindström och Joakim Lindström.
Den här säsongen har spelare som Axel Sandin Pellikka, 17, och Alexander Hellnemo, 19, fått något av ett genombrott i SHL, men de har kommit till föreningen i gymnasieåldern. Skellefteå AIK:s ungdomsansvarige Loui Crookes är inte överraskad över att det fortsätter att komma upp spelare via juniorlagen till a-laget.
– Klubben har gjort ett jättebra jobb med att sätta en struktur och en tydlig vision kring hur man ska jobba som ungdomsledare i den här föreningen och vad man tycker är viktigt att prioritera på träning. Alla vet vad som förväntas, säger Loui.
Han betonar att den röda tråden som finns genom hela föreningen är en nyckel till att det kommit fram så många duktiga unga spelare de senaste åren.
– Det finns en öppenhet mellan lagen. Alla lag drar mot samma mål, och det tror jag är jätteviktigt. Att inte alla lag har en egen agenda. Då kan ett lag bli jättebra men årskullen efter kanske inte har samma förutsättningar. Klubben har satt en väldigt bra mall, berättar Loui.
Han lyfter även fram målsättningen att barnen och ungdomarna i föreningen ska ha ”många aktiva timmar”.
– Hockeyn är såklart det vi vill prioritera, men med aktiva timmar menar vi även andra saker. Att man försöker hitta på saker utanför lagets träningstider och testar på andra sporter. Att få olika typer av rörelse är något vi försöker betona, säger han.
Vikten av aktiva timmar ska också finnas med under själva isträningarna.
– Vi vill inte att det är några enstaka som kör en övning och att de andra 30 står i en kö. Vi försöker se till att dela upp planen i små stationer för att så många som möjligt ska vara aktiva samtidigt. Det är jätteviktigt. Vi kör även mycket spel, och många typer av smålagsspel. Och samma där, fokus på aktivitet. Är man nio år ger det kanske inte så mycket att spel fem mot fem på full plan, då är det bättre med smålagsspel, förklarar Loui.
Utöver olika former av spelmoment lägger klubben stort fokus på skridskoåkning.
– Ofta startar alla ungdomslag träningen med mellan 10 och 20 minuters skridskoåkning, skridskoteknik. Ibland är de under lite lättsammare former, men vi vill gärna att barnen ska förstå vikten av skridskoåkning, berättar Loui Crookes, som är rätt ny i rollen som ungdomsansvarig.
Han flyttade till Skellefteå för ungefär ett halvår sedan. Han är ursprungligen från Leksand, men när flickvännen Malou Berggren, som spelar i Skellefteå AIK:s damlag, ville hem till Skellefteå hakade Loui på. Han hörde av sig till sportchefen Niclas Lundkvist och Loui fick ett uppdrag som ungdomstränare. Kort senare fick han frågan om att ta över som ungdomsansvarig i och med en sjukskrivning på Jonas Grenholm, som annars har den rollen. Något som både Loui och föreningen jobbar extra mycket med är att få fler barn att börja med ishockey via Tre Kronors Hockeyskola (TKH). I och med pandemin har antalet barn som börjar med hockey sjunkit något och nu gör Skellefteå AIK en medveten satsning för att få upp den siffran igen.
– TKH är nästan det viktigaste laget för att bygga en grund för eget spelarmaterial till a-lagen. Det är där intresset börjar. Även om man inte tar sig hela vägen kanske man kan få en annan roll i föreningen, som föräldraledare eller att man hjälper till med något annat. Vi vill såklart få fram hockeyspelare, men vi vill också skapa livslånga intressen till hockey och föreningen, avslutar Loui.