Från Peru & Portugal till Skellefteå

Native bild kock

– Det blev jackpot för alla, säger Lizandro.

Lizandro kommer ursprungligen från Perus huvudstad Lima. 2006 flyttade han till Sverige och sedan dess har han jobbat i restaurangbranschen. 2010 träffade han Maria när hon var på besök hos sin kusin i Göteborg.

– Hennes kusin är gift med min tidigare kollega och när Maria skulle komma på besök undrade han om jag ville hänga med. Och på den vägen är det, säger Lizandro.

Maria, som kommer från en by nära Porto i Portugal, flyttade till Lizandro i Göteborg och fick jobb på samma restaurang som honom.

Tog möjligheten att flytta norrut
2017 blev de föräldrar till dottern Leonor och 2020 föddes sonen Vicente. Familjelivet fick Lizandro och Maria att tänka till kring sin livssituation och planerna på att flytta till en mindre stad växte sig allt starkare.

– Vi tänkte på barnen och ville att de skulle få en trygg och bra framtid, säger Lizandro.

2006 hade han följt med en kompis på roadtrip längs Norrlandskusten och han fick då en väldigt positiv bild av norra Sverige.

– Det var en häftig resa med bil, där vi passerade Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå på väg till stugan som kompisens mormor hade i Boden. Jag tänkte: ”Norrland är jättefint, hit ska jag flytta någon gång i livet”, säger Lizandro.

I december 2021 dök möjligheten upp då han såg en Facebook-annons om att Skellefteå kommun sökte kockar. Han och Maria bestämde sig för att söka tjänsterna och Lizandro skickade iväg sin ansökan först.

– Jag trodde inte att de skulle höra av sig, då vi bor så långt bort. Men Daniel Hällgren, enhetschef på Måltidsenheten, ringde redan dagen efter, vilket jag inte var förberedd på. Daniel ställde en massa frågor och när jag berättade att även Maria jobbar som kock ville han prata med henne också. Vi blev erbjudna jobb båda två, det var som att vinna på lotteri, säger Lizandro och skrattar.

Jobbar på olika platser
Han och Maria är ökad grundbemanning på måltidsenheten, vilket innebär att de jobbar i flera olika kök. Maria har sin bas på Aromköket på Skellefteå lasarett och Lizandro på Anderstorpsgymnasiets skolrestaurang.

– Det är ett jätteroligt gäng som jobbar på Anderstorp och det har varit lätt att komma in på alla arbetsplatser. Jag såg det som en bra utmaning att arbeta på flera olika ställen. Jag får träffa nya människor och arbeta i olika miljöer. Jag trivs jättebra med det just nu, säger Lizandro.

Foto: Patrick Degerman

Föregående artikelSamma breda kompetens men nytt namn
Nästa artikelSkellefteå AIK´s ungdomssatsning