Jobba och leva i Skellefteå

levaboskelleftea696x364

Hur är det att jobba, bo och leva i Skellefteå?
Det fick deltagare i Relocate-projektet från Stockholm och Malmö prova på under några dagar i mars. Under resan till Skellefteå fick de lära känna staden och träffa potentiella arbetsgivare.
– Det var wow, säger Alejandro Zuaznabar, vars liv snart tar en spännande vändning.

Deltagarna var arbetssökande från Stockholm och Malmö som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller Jobbtorg. De var redan nyfikna på Skellefteå, men visste ganska lite om platsen. Under dagarna i Skellefteå fick de träffa arbetsgivare som vill rekrytera. De fick även information om att hitta bostad, vilka kultur- och fritidsaktiviteter som finns i stan och vilka stöd som erbjuds till inflyttare. De fick även vara med på en stadsvandring.

Trygg miljö

Silvia Valentinova Yilmaz Dalgin bor sedan åtta månader i Malmö med sin man och deras två barn. Hon har tidigare jobbat som språklärare i hemlandet Turkiet. Silvia kom i kontakt med Relocate genom Internationella Kvinnoföreningen i Malmö och hon var imponerad av det hon fick se i Skellefteå.
– En liten, men vacker stad. Jag vill att mina barn ska växa upp i en trygg miljö. Jag tror att Skellefteå är en väldigt bra plats för det, säger hon.

Under resan fick Silvia träffa medarbetare från Skellefteå kommuns förvaltning för utbildning och arbetsmarknad. Mötet kändes bra, tycker Silvia. Nu väntar hon på registerutdrag som ska skickas in till kommunen för att kunna jobba som lärare. Sedan hoppas hon på ett jobberbjudande – och en flytt norrut.
– Det känns jättespännande. Jag längtar verkligen efter att få jobba som lärare igen. Och Skellefteå ser ut som en väldigt bra plats för mig och min familj. Jag vill lära mig åka skidor, säger hon.

Freja Bröste som är platschef på bemanningsföretaget Konsultia i Skellefteå var en av de arbetsgivare som deltog under resan.
– Det var bra uppstyrt och de kandidater som jag träffade var både bra, trevliga och kompetenta. Det kändes som att de faktiskt hade tänkt igenom en eventuell flytt, säger hon.

levaboskelleftea2 696x364
Foto: Jonas Westling

”Öppna och trevliga”
För deltagaren Alejandro Zuaznabar från Stockholm var resan det första besöket i Skellefteå. Han studerar till byggnadsingenjör inom mark och vatten. Även Alejandro fick mycket positiva intryck av Skellefteå.
– En jättetrygg plats, och bra energi från folk. Alla har varit öppna och trevliga. Det händer inte alltid här i Stockholm, säger han och skrattar.

För Alejandro är besöket i Skellefteå något av en skolskenshistoria. Han har nämligen fått ett jobberbjudande hos byggbolaget Contractor, som vill anställa honom som arbetsledare inom mark- och anläggning.
– Det var wow! Det har gått otroligt snabbt. Det känns som att vi får möjligheten till ett helt nytt liv, säger han.

För ett par dagar sen kom Alejandro upp till Skellefteå igen, och redan denna vecka är det dags för den första arbetsdagen. Hans sambo har fått arbetsintervju med kommunens måltidsenhet. Och de tre barnen ser fram emot att lära känna en ny stad.
En viktig faktor i flytten har varit möjligheten att hitta bostad, berättar Alejandro.
– Om man jämför med Stockholm är det mycket billigare i Skellefteå. Man kan bo bra för en mindre kostnad. Vi vill börja med en lägenhet, på sikt drömmer vi också om hus om vi hittar något som passar, säger han.

”Jätteintressant”
Lena Forsgren är HR-chef på Contractor. Hon träffade först Alejandro i en digital snabbintervju några veckor innan resan, och sedan under deltagarresan. Det var då allt sa ”klick”.
– Vi tycker att det känns jätteroligt. Han är jätteintressant för oss och har den kompetens som vi behöver, säger hon.

Att Alejandro fick komma upp och se Skellefteå på plats tror Lena var viktigt för beslutet att tacka ja till jobberbjudandet.
– Det är en stor omställning att flytta. För honom tror jag att den här resan var jätteviktig.

Nu vill hon och kollegerna på Contractor hjälpa Alejandro att komma in i samhället.
– Vi ska ställa upp som arbetsgivare och som kompisar. Han kommer nog in i arbetsuppgifterna snabbt. Jag hoppas att vi kan visa honom Skellefteå, så att han vill bo kvar här på lång sikt, säger hon.

Resan var en del av Relocate, ett metodutvecklingsprojekt som underlättar för personer som står en bit utanför arbetsmarknaden att komma i arbete och attrahera kompetens till Skellefteå. Projektet fokuserar på att locka inflyttare till Skellefteå och göra platsen mer attraktiv för dem som vill flytta till staden. Projektet pågår till och med 30 april 2023.

Foto: Tilda Olofsgård

Föregående artikelKjells Bänk till Summertime
Nästa artikelSkellefteåföretaget Optronic växer