Golf – ett billigt nöje

Native bild Skelleftea Media 1

Enkelheten att prova på och billigare priser är två anledningar till att Skellefteåborna spelar mer golf än någonsin. Nu satsar golfklubben på att starta nya träningsgrupper för barn och ungdomar, där verksamheten individanpassas.
– En del håller på med andra idrotter och då får de komma på golfträningarna när det passar. Vissa har bara golf och då ska vi se till att de också stimuleras och utvecklas, säger Stephen Skinner, tränare i Skellefteå GK.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

De senaste åren har intresset för golf exploderat över hela världen – och det märker man av även i Skellefteå GK.
– Pandemin har fått positiva effekter för golfen. Man är utomhus och har säkert avstånd till varandra. Det är ett perfekt sätt att få socialt umgänge, säger Stephen Skinner.

Native bild Skelleftea Media I

Sedan i våras är han tränare och ansvarig för shopen hos Skellefteå GK. Det här är hans tredje sejour i klubben och han ser verkligen fram emot den nystart som klubben nu genomgår. En av satsningarna man gör är att bygga upp ungdomsverksamheten igen. Historiskt sett har Skellefteå GK alltid varit bra på ungdomssidan och nu håller de på att starta olika träningsgrupper.
– Många ungdomar spelar ofta på vår fina pay and play-bana, men det vore kul att få in dem i föreningen. Att få dem att förstå hur litet steget är från pay and play till att spela på en riktig bana – och hur roligt det faktiskt är att träna tillsammans i grupp, säger Stephen.

Även om ungdomarna tränas i grupper är Stephen noga med att belysa att golfträningen kommer att individanpassas, utifrån ungdomarnas behov.
– Man får vara noga med att prata mycket med eleverna och se vad de vill med golfen. En del håller på med andra idrotter och har därmed svårt att hinna med alla träningar. Då får de komma när det passar. Vissa har bara golf och då ska vi se till att de också stimuleras och utvecklas. Vi kommer satsa på bredden och från bredden kommer det alltid fram några som vill satsa mer, säger han.

Vad gör ni i dessa träningsgrupper?
– Det är allt från vanliga svingövningar och få in grunderna till närspelsträning och spelövningar ute på banan. Det är inte bara att stå på rangen och kolla greppet, utan vi brukar få till en roligare och mer varierad träning, berättar Stephen.

Native bild Skelleftea Media III

Två vanliga fördomar om golf är att det är dyrt och väldigt krångligt att börja, men det är två myter som Stephen vill slå hål på. Om vi börjar med priset håller han med om att det tidigare var rätt så dyrt. Nybörjarkurs, medlemsavgift och spelrätt första året kunde tidigare landa på drygt 15 000 kronor. Men sedan några år tillbaka har man ett erbjudande för alla som vill spela golf. Har du fyllt 18 år kostar det 2 995 kronor för nybörjarkurs och medlemskap, som gör att du får spela på klubbens samtliga banor. Upp till 17 år kostar samma paket endast 1 995 kronor. Även under år två och tre är priset kraftigt rabatterat.
– Jag tycker att det är jättebra. För det gör att alla först kan känna sig för på ett bra sätt innan man sedan bestämmer sig om man vill spela mer, säger Skinner.

Native bild Skelleftea Media II

Vad vill du säga till alla som är sugna att testa på golf, men drar sig lite för att börja?
– Att det bara är att komma! Vi har en fin drivingrange och det finns möjlighet att testa på vår pay and play-bana (en riktig bana med kortare hål). Att det är enkelt att prova är nog en stor anledning att så många har hittat till golfen. När man väl har provat på att spela inser man genast hur kul det är, avslutar Stephen Skinner.

Föregående artikelGES kommer till Skellefteå 2022
Nästa artikelSnabbt, enkelt och inget krångel