Fastighetsägarnas dröm är nu verklighet

Husqvarna 696x364

Miljövänlig, tyst, prisvärd och framförallt krävs ingen nedgrävd kabel runt tomten. Kress nya robotgräsklippare kan komma att revolutionera branschen enligt Stefan Lindgren, säljare på Skog & Trädgård i Skellefteå.
– Får vi det här att fungera kan det bli hur bra som helst.

Kress är ett företag som funnits sedan 1928 och för fem år sedan började de tillverka robotgräsklippare som inte behöver några nedgrävda begränsningskablar. Numera finns de även att köpa hos Skog & Trädgård i Skellefteå.

– Det känns riktigt kul att ha Kress i vårt sortiment. Möjligheterna är oändligt många när du slipper de nedgrävda kablarna, säger Stefan Lindgren.

Satellit istället för kabel
I stället för kablar styrs Kress robotgräsklippare med hjälp av satellit och 4Gnavigation, där informationen finns i ett svampliknande föremål på roboten. Innan man klipper en gräsyta för första gången sätter man ”svampen” på ett löphjul och går längs tomtens yttergränser. Då spelas tomten in. Därefter sätts ”svampen” tillbaka på roboten och via en central antenn på Skog & Trädgårds företagsbyggnad får roboten korrektionsdata.

– Skulle roboten mot förmodan tappa kontakten med 4G-nätet och satelliter så kommer den ihåg var den har varit och vart den ska i 70 sekunder, vilket är väldigt lång tid i sammanhanget. Då hinner den förmodligen transportera ig till en plats där den får kontakt igen, säger Stefan.

Husqvarna 3 696x364

Upp till 12 000 kvm per dygn
Kress robotgräsklippare klarar 40 procents lutning, den är miljövänlig, går tyst, undviker objekt på tomten, kan klippa upp till 12 000 kvadratmeter per dygn, är smidig att bära och kostar en bråkdel av jämförbara robotgräsklippare av andra märken. Just nu pågår ett drygt månadslångt test i ett stort område på Sunnanå tillsammans med Heimstaden, som är ett fastighetsbolag som finns i hela Europa. Skulle det här testet falla väl ut tror Stefan att det kan få stora ringar på vattnet.

– Får vi det här att fungera kan det bli hur bra som helst. Då finns det inga begränsningar var man kan använda sig av roboten, säger Stefan.

Han har jobbat på Skog & Trädgård i drygt tio år och väldigt nischat mot just robotgräsklippare. Skulle det här systemet fungera som planerat tror han att det här kan förändra hela branschen.

– För mig är det här nästan lika stort som när man uppfann bilen, haha. I robotvärlden blir det här väldigt stort om det skulle fungera enligt plan, avslutar Stefan.

För mer information: 0910-73 84 00

Föregående artikelScarlet till Summertime
Nästa artikelFolkfest på Midsommartravet