Fastighetsaffär kan säkra skolmaten i Ursviken

Skolmat 696x364

För att säkra tillgången till skolmat i Ursviken bör Skellefteå kommun köpa köket och matsalen i Klemensnäs Folkets Hus. Det föreslår nämnden för support och lokaler.

Skellefteå kommun har sedan lång tid tillbaka hyrt kök och matsal i Klemensnäs Folkets Hus för att kunna servera mat till Ursviksskolans elever.

Köket är dock konstruerat för att vara ett mottagningskök, och ventilationen är inte dimensionerad för det stora antalet portioner som faktiskt tillagas där idag. Bygg- och miljönämnden har gett ett föreläggande för att luftmängderna inte är tillräckliga för nuvarande tillagning. En ombyggnad är därför nödvändig.

teaterannons 696x364 vajletochrut guiden

Support och lokaler har bedömt att det finns ett långsiktigt behov av kök och matsal i Ursviken och har tillsammans med Klemensnäs Folkets Hus kommit fram till att bästa alternativet är att köpa en del av fastigheten.

En konsult har bedömt marknadsvärdet till 3,5 miljoner kronor. Kommunens totala kostnad för köp av fastigheten, åtgärder och ombyggnationer beräknar Support och lokaler till cirka 20 miljoner kronor.

Styrelsen för Klemensnäs Folkets Hus har accepterat kommunens förslag.

– Vi gör det här för att säkra maten till skoleleverna i Ursviken. Det finns inget annat realistiskt alternativ, säger Tomas Teglund (S), ordförande för nämnden för support och lokaler.

Tomas Teglund, nämnden för support och lokaler 696x364
Tomas Teglund, nämnden för support och lokaler. Foto Patrick Degerman

– Klemensnäs Folkets hus är en del av lokalsamhället och vår ambition i styrelsen är att det ska lösa sig på bästa sätt för våra skolbarn, precis som det var en bra lösning den dagen vi byggde matsalen för skolans del, säger Gunilla Andersson, ordförande Klemensnäs Folkets Hus.

Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Lekia

Föregående artikelBiblioteksböcker på fler språk när befolkningen växer
Nästa artikelDansföreställningen Midnight Oil till Skellefteå