Biblioteksböcker på fler språk när befolkningen växer

Bibliotek 2 696x364
Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden. Foto Partick Degerman

I takt med Skellefteå kommuns växande invånarantal ökar behovet av att låna böcker på andra språk än svenska. Biblioteken i Skellefteå kommun har därför gjort en betydande satsning för att bredda utbudet av litteratur på fler språk.

Inköpen av litteratur på andra språk baseras på besökarnas önskemål och förslag samt på bibliotekens egen statistik över utlån per språk.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på böcker på fler språk från både barn och vuxna. Det känns roligt att kunna erbjuda ett rikt och varierat biblioteksutbud för alla invånare, säger Ulrica Hedsberg, enhetschef på Kultur och bibliotek.

teaterannons 696x364 vajletochrut guiden

Stadsbiblioteket har prioriterat att köpa in böcker på engelska, där efterfrågan har varit allra störst. Men även böcker på många andra populära språk, som tyska, spanska, nederländska, finska, arabiska och hindi. Även närbiblioteken har gjort särskilda inköp för att möta efterfrågan. Prioriterade språk där inkluderar engelska, franska, spanska, tyska, ryska, ukrainska, somaliska, arabiska, persiska/dari och finska.

– Tyvärr har det visat sig vara en utmaning att få tag på böcker på vissa specifika språk, men vi arbetar intensivt med frågan, säger Ulrica Hedsberg.

Denna utökning av inköp av böcker har möjliggjorts genom ett extra tillskott i bibliotekens mediabudget.

– Biblioteken har en viktig roll i den samhällsomvandling som kommunen genomgår och det är fantastiskt att se hur de anpassar verksamheten för att vara berikande för både gamla och nya invånare. Deras insatser är värdefulla för att främja litteratur, kultur och spridning av kunskap, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Tacticalstore

Föregående artikelSkellefteå kommun har nytt avtal för ett härbärge
Nästa artikelFastighetsaffär kan säkra skolmaten i Ursviken