AIK-damerna ska upp i SDHL

AIK696x364

Skellefteå AIK satsar inte bara på SM–guld på herrsidan. Föreningen har också som uttalad målsättning att ta damlaget till SDHL. Något som ska ske med en övervägande del spelare som antingen är egenfostrade eller kommer från bygden, berättar general managern Ulrika Dahlgren.

Dagens trupp består till cirka tre fjärdedelar av spelare från närområdet och det är vi stolta över, säger general managern Ulrika Dahlgren. AIK hade en inledning på säsongen som var långt ifrån optimal.
– Både sjukdomar men också en del skador gjorde att vi inte kunde träna med full trupp förrän i mitten av september. Vi kom i gång senare än planerat men inget som kommer påverka målsättningen; vi har fortfarande siktet inställt på avancemang till SDHL.
– I inledningen har vi haft problem med motståndare som Björklöven som kommer ut hårt på oss, men vi ser också att när vi spelar som vi ska, är vi svåra att slå, säger Ulrika. För att få in ännu mer spets har AIK plockat in två utländska spelare och en tredje ansluter i december.
– Sen letar vi efter ännu en back och en forward. Vår stomme av ”egna” spelare har stora kvaliteter och är viktiga för oss.
– Konkurrensen är hård och kampen om platserna driver laget. Vi behöver ge oss själva bästa möjliga förutsättningar för att gå hela vägen den här gången, utan at tumma på vår grundfilosofi, säger Ulrika.

Hon tror att AIK är unikt på elitnivå med att ha cirka 75 procent av spelarna i truppen som kommer från närområdet.
– Svenska Ishockeyförbundet jobbar med ett projekt där målsättningen är att få fler flickor att börja spela hockey och att få fler att fortsätta spela. Idag är det svårt för många elitföreningar att få ihop numerären och även vara slagkraftiga.

Webb696x364 2

Många behöver värva från utlandet och från andra föreningar för att få till bra lag.
– Att vi i så hög utsträckning prioriterar spelare från stan och Västerbotten gör att vi sticker ut. I fjol startade AIK Tre Kronor Ishockeyskola för flickor, där målsättningen är att det ska generera fler A–lagsspelare på sikt.
– Vi har också ett fantastiskt bra samarbete med Clemensnäs flick– och damverksamhet, som gör att vi kan hjälpas åt när det exempelvis uppstår skador, sjukdomar och ge unga talanger extra utmaningar.
– Båda vi och Clemens ser stora fördelar med det upplägget, säger Ulrika. En annan av framgångsfaktorerna ä att AIK erbjuder en stimulerande miljö och extremt bra träning. Det gäller för övrigt hela föreningen. Spelar man i Skellefteå AIK så har man bra förutsättningar att utvecklas.
– Det får våra duktiga spelare att vilja stanna hos oss och skapar även intresse hos andra spelare att vilja komma hit.
– Dessutom finns det en stark revanschlust hos tjejerna som var med på resan vi gjorde förra säsongen och det abrupta avslutet där vi inte höll hela vägen. Då, när vi inte lyckade ta det där sista steget upp till SDHL.
– Nu till våren ska det ske, det är den målbilden gruppen har, säger Ulrika Dahlgren. Själv tror hon att AIK har väldigt goda chanser att spela SDHL–hockey hösten 2023.
– Vi har den rätta grunden och organisationen men också förutsättningar i övrigt. Tjejerna har över tid jobbat hårt på alla plan för att ta oss dit vi är idag och fortsätter driva sig själv och laget för att nå våra mål. Det talar för oss, avslutar Ulrika.

TRUPPEN 2022/23
Målvakter: Miranda Dalhgren (22 år, moderklubb SK
Lejon), Leia Eklund (16, Clemensnäs), Camille Scherger
(23, KANADA).
Backar: Malou Berggren (19, Skellefteå AIK),
Amanda Brännström (21, Munsund-Skuthamn SK),
Lova Falkman (16, Piteå HC), Lovina Johansson (19,
Burträsk HC), Liv Jonsson (17, Skellefteå AIK), Clara
Markeby (29, Åsele IK), Moa Viklund (25, Lycksele SK).
Forwards: Evelina Arvidsson (15, Skellefteå AIK),
Sara Bjurvén (20, Lidingö Vikings HC), Lina Boström
(22, IFK Nyland), Cecilia Brännström (23, Munksund/
Skuthamns SK), Ronja Danielsson (23, Bolidens FFI),
Vilma Granlund (24, Clemensnäs), Tyra Håkansson (15,
SK Lejon), Laura Lerchová (22, Tjeckien), Ellen Lövgren
(23, Kågedalens AIF), Valeriia Manchak–Jensen
(25, UKRAINA/USA), Isabell Palm (27, Clemensnäs),
Kharma Pavval (17, Skellefteå AIK), Sandra Rannerud
(25, Bolidens FFI), Holly Reuther (23, Kanada).
Tränare: Claes Lindholm, Jonas Klingsell (ass), Matthias
Nilimaa (ass).
General Manager: Ulrika Dahlgren.

TEXT Olof Wigren FOTO Olivia Granlund & Idrottsfoto

Föregående artikelLockades av Northvolts satsning
Nästa artikelMellandagsrock i Skelleftehamn