Världens coolaste seminarium

Native bild seminarium

Nu drar det ihop sig till vintersimmet i Skellefteå och första etappen i detta är ett kostnadsfritt seminarium om mörker, kyla och vintersim som arrangeras av Mörkrets och Kylans Glada Vänner inom ramen för Leaderprojektet ”Coolaste Centrum”.

På seminariet avhandlas många coola frågor och föreläsare är:

Maria Luisa Lozana Letelier, från Brasilien, som berättar om hur kallt vatten och vintersimning förbättrade hennes hälsa och bearbetningen av traumatiska händelser.

Hansi Gelter, biolog, naturguide, äventyrare och forskare som berättar om varför mörker under vinterhalvåret i norr påverkar oss, samt hur och varför kyla och hypotermi påverkar kroppen.

Författaren och journalisten Lisa Bjerre, som är en av författarna till boken ”Vinterbad”. Hon kommer bland annat att berätta om vinterbadets historia runt om i världen och dess kulturella betydelse.

Rutinerade vintersimmaren Mikael Söderström som berättar om hur han använder vintersimmandet som ett sätt att utforska mentala och fysiska påfrestningar och rädslan för att bli bekväm.

Journalisten Paul Connolly som flyttade till Skellefteå för tio år sedan. Han kommer att berätta om varför boende i Norrland är så attraktivt för internationella nykomlingar, trots eller tack vare mörkret och kylan.

En av grundarna till Mörkrets och Kylans Glada Vänner, Jarkko Enqvist, som också är projektledare för vintersimmet i Skellefteå berättar om det spännande Leaderprojektet ”Coolaste Center” och presenterar en rykande färsk marknadsundersökning om vinterbad.

I samband med invigningen av vintersimmet på kvällen den 10 februari genomförs också tävlingarna poesi i vak och musik i vak. Och den 11 februari kommer Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som är en del av världscupen, att genomföras för elfte gången i Skellefteå.  Det är många entusiastiska vintersimmare runt om i världen som ser fram emot att delta i tävlingen som genomförs i Skellefteälven i centrala Skellefteå.

Föregående artikelRobert Gustafsson till Skellefteå
Nästa artikelBoy In Space till Summertime