Stort intresse för Euro Mine Expo 22

sinnika

När Euro Mine Expo 2022 öppnade i Skellefteå är det med den mest omfattande konferensen och den längsta listan sponsorer sedan starten 2008. Kön till utställarplatser har också varit lång.
– Intresset är stort. Konferensen är fullbokad, bara digitala biljetter återstår och flera av sidoeventen har endast ströplatser kvar, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för Euro Mine Expo.

Årets Euro Mine Expo har fullbokad mässa och den mest omfattande konferensen med flest talare hittills. Det är också fler sidoevent, fler field trips och den längsta listan med sponsorer hittills. Som sponsorer kan nämnas Boliden, LKAB, Aspentech, Bosch Rexroth/Hägglunds, Siemens, Sandvik, EIT Raw materials och Skellefteå kommun.

– Vi är fönstret för framtidens gruvdrift. Gruvindustrin står inför en spännande utveckling, både vad gäller teknik och metoder. Företag i regionen arbetar med spännande samarbetsprojekt inom exempelvis nya brytningsmetoder på större djup, fossilfri gruvbrytning, elfordon och hållbar gruvdrift. För de som följer den svenska gruvindustrin är det uppenbart att det är spännande tider vi lever i, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare Euro Mine Expo.

Hålls i centrum

– Euro Mine Expo hålls i centrum av en av Europas starkaste nav för såväl mineraler som gruvkompetens. Men den hålls också i centrum för över 1000 miljarder kronor i investeringar, säger Sinnika Sjunnesson.

Hon är mycket nöjd med det engagemang som visats i att utveckla konferensprogrammet som kommer att ta upp många av de mest spännande projekten och innovationerna.

– Samarbete är nyckeln till att bygga en stark mötesplats för gruvindustrin och dess leverantörer. Vi har turen att ha starka, engagerade och aktiva sponsorer. De gör en enorm insats med sina enorma kunskaper och insikter i de många forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt som pågår. Konferensprogrammet byggt i nära samarbete med våra sponsorer, säger Sinnika Sjunnesson.

Årets konferensteman

År 2022 är konferensens teman fossil free mining, automation and digitalization, deep rock engineering challenges, future mining samt mining and society.

– Konferensen kommer också att titta på hela värdekedjan ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket känns otroligt spännande, säger Sinnika Sjunnesson.

Dessutom har Euro Mine Expo den längsta raden field trips hittills. I år finns det sex olika att delta i, bland annat turer till Björkdalsgruvan, Renströmsgruvan, Kankberg och gruvan i Kristineberg. Det kommer också att vara möjligt att lära sig mer om ett av Europas största pågående industriprojekt – byggandet av Northvolts anläggning i Skellefteå.

Många sidoevent

Sidoeventen är också fler än någonsin. Här kommer Women in Mining Sweden och Women in Mining Finland att hålla ett lunchseminarium och Swedish Mining Innovation idea competition att avgöras. Dessutom kommer workshopeventet Value Mine att hållas med focus på att utveckla affärsmöjligheter för små- och medelstora företag.

Skellefteå håller morgonmöte

Skellefteå kommuns morgonmöte för näringslivet gästar Euro Mine Expo torsdag morgon. Dit kommer Frida Pettersson, head of procurement desk, Boliden, Mats Stålnacke, chef för support och hållbara inköp, LKAB samt Mats Johansson, försäljningschef Parts & Service, Sandvik. För den som vill går det att ta del av morgonmötet digitalt på Skellefteå kommuns Facebooksida.

Innovationsforum

Slutligen pågår föreläsningsserien Exhibitor Innovation Forum under mässans öppettider som även det blir tillgängligt digitalt.

– Det finns också möjlighet att dela digitalt under huvudkonferensen. Sedan vill jag lyfta fram alla våra social events för att underlätta det så viktiga nätverkandet. Mötesplatser där människor möts skapar utveckling och tillväxt, säger Sinnika Sjunnesson som ser fram emot att öppna Euro Mine Expo:

– Vi är både glada och stolta över det jobb som gjorts tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartner, men nu vill vi bara sätta i gång och öppna mötesplatsen. Välkomna till Euro Mine Expo, säger projektledaren Sinnika Sjunnesson.

Föregående artikel”Så mycket bättre”-stjärnan till Skellefteå
Nästa artikelSkellefteband klart för Summertime