Röken skulle blåsa mot ryssen

Rönnskär 696x364
Skorstensbyggare 1928. Foto Forum Museum Rönnskär

Skellefteå museum i samarbete med MAN/Museum Anna Nordlander presenterar stolt årets stora gästutställning, Röken skulle blåsa mot ryssen, av Monica Larsson och Catrin Lundqvist. Varmt välkommen till invigningen, söndag 25 februari klockan 13.00. Konstnärerna medverkar.

Konstprojektet som visas handlar om smältverket Rönnskär, om dess påverkan och arv. Båda konstnärerna har sina rötter i Västerbotten och deras förfäder var anställda på Rönnskärsverken. Wille Varg-Larsson arbetade vid Arsenikverket i 39 år och Hilding Snus-Lundqvist var anställd som snickare på Rönnskär i 17 år.

Catrin Lundqvist
”Under min uppväxt blev miljön i Skelleftehamn alltmer förgiftad. Träden på Näsudden saknade löv. Fisken, bären och svamparna vi åt var hälsofarliga, fast det visste vi inte då. På Hyttgatan där farfar Hilding Snus-Lundqvist hade byggt sitt hus, började smältverksarbetarna dö i ´Rönnskärssjukan´. Mina bröder kallade gatan ’Dead End Street’.”

WM Bil 696x364

År 1924 upptäcktes guld i Fågelmyran, 3 mil nordväst om Skellefteå. Kort därefter påbörjades gruvdriften och det nya samhället fick namnet Boliden. Bolagsledningen visste att utsläppen från smältverket skulle bli farliga och därför byggdes den 145 meter höga skorstenen ute vid kusten på Rönnskär, nära det samhälle som skulle bli Skelleftehamn. Vid denna tid fanns en slogan i svang: ”Skorsten kallar vi det rör som mot Ryssland röken för”.

Monica Larsson
”Min farfar Wille Varg-Larsson älskade att vara i skogen. Skidklubben Vargarna i Byske fick sitt namn efter honom. När jag var liten hörde jag ofta berättelser om Rönnskär. En historia handlade om när farfar ramlade ner i en arseniksilo och tog sig levande därifrån.”

Utställningen som består av måleri, arkivbilder, text och två videoinstallationer, har fokus på fyra av de metaller och halvmetaller som producerats på Rönnskär genom åren: Arsenik, koppar, bly och guld. Utställningen vill skapa en estetisk plats för kontemplation över industrialismens följder med Rönnskär som exempel, och ge utrymme för diskussion om vad detta innebär för kommande generationer.

Invigningsprogram 25 februari
Plats: Skellefteå museum
13.00 Möt konstnärerna Monica Larsson och Catrin Lundqvist i en guidad rundvandring och ta del av deras tankar i ett samtal med utställningens curator, Cecilia Andersson, MAN.

Lynx Ski Doo Banner 696x364 Skeå Guiden

Föregående artikelDansföreställningen Midnight Oil till Skellefteå
Nästa artikelFyra parkeringsappar blir två