Solceller betalar sig dubbelt upp för villaägare

Booli solceller 696x364

Solceller höjer värdet på ett hus, mer än man tidigare trott. Det står klart när Booli undersökte slutpriser och sett att hus med solceller säljs för i snitt 250 000 kronor mer än hus utan solceller.

Booli analyserar löpande hur olika sorters energiinvesteringar påverkar värdet på bostäder. Redan 2018 började de att undersöka solceller. Sedan dess har de sett hur solceller blivit mer och mer attraktiva, även på bostadsmarknaden.

– Uppvärmningsformen har blivit en allt viktigare fråga vid ett bostadsköp, och för många är solceller ett mer långsiktigt hållbart och kostnadseffektivt alternativ. I dag kan vi se att bostadsköparen också har blivit mer benägen att betala extra för ett hus som har solceller. Det är stora skillnader jämfört med för några år sedan. 2020 fick säljaren knappt tillbaka sitt investerade kapital. Två år senare fick de tillbaka mer än det dubbla, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

teaterannons 696x364 vajletochrut guiden

Årets resultat visar att en installation av solceller höjer värdet på ett hus med i genomsnitt 250 000 kronor. Undersökningen visar även att värdeökningen överstiger vad husägarna betalat för installationen, vilket i genomsnitt var 137 000 kronor, efter grönt skatteavdrag på 20 procent av kostnaden.

– Även om det handlar om en stor investering, så kan husägare som flyttar innan de har tjänat in investeringskostnaden i många fall glädjas åt ett högre försäljningspris, säger Christopher Madsen.

Om solcellsanalysen
– Statistiken är framtagen genom att se hur Boolis statistiska värdering skiljer sig mellan hus med solceller och hus utan solceller.
– Booli har tittat på 630 hus med solceller där försäljning har skett.
– Datakällorna består av Boolis databas med information om bostäder, värderingar, objektsbeskrivningar på sålda fastigheter samt data på installerade solcellsanläggningar levererade av Energimyndigheten.
– Datan består av alla försäljningar med tillhörande statistiska värderingar i Sverige mellan 2018-01-01 och 2023-06-08. Därefter matchas de försäljningarna till solcellsdatan.

Tacticalstore

Föregående artikelMilitära transporter längs landsvägarna
Nästa artikelSkellefteå kommun har nytt avtal för ett härbärge