Ny vindkraftpark i Skellefteå

Vindkraft 696x364

På uppdrag av Holmen Energi ska Svevia utföra grundläggande mark- och anläggningsarbeten för den planerade vindkraftparken Blisterliden i Skellefteå kommun. Vindparken som beräknas tas i bruk 2026 består av 14 vindkraftverk och beräknas bidra med 360 GWh förnybar energi.

Svevias uppdrag omfattar de mark- och anläggningsarbeten som behöver genomföras för att möjliggöra intransporter och resning av vindkraftsturbinerna.

– Vårt jobb är bland annat att anlägga vägar, upplagsytor och kranuppställningsplatser inom vindkraftparken. I uppdraget ingår även anläggning av själva vindkraftfundamenten samt det interna el- och fibernätet säger Tomas Semb, Svevia.

Lynx Ski Doo Banner 696x364 Skeå Guiden

14 turbiner
I området finns även befintliga skogbilsvägar som Svevia ska bredda och förstärka, detta för att skapa kapacitet och bärighet för de tunga materialtransporterna som utgör delar till de 14 turbinerna. Fundamenten som ska anläggas är av typen bergförankrade fundament och gravitationsfundament. Till varje fundament anläggs en kranplan som är en stor hårdgjord yta som behövs för materialupplag samt för uppställning av de kranar som ska lyfta turbinen på plats.

– Vi ser fram emot att i nära samarbete med Holmen Energi genomföra det här projektet för bygga ut Sveriges kapacitet för mer förnyelsebar energi, säger Tomas Semb.

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att skapa långsiktigt värde och samtidigt möjliggöra den gröna omställningen genom ökad elektrifiering. Vi är övertygade om att vindkraften kommer att spela en viktig roll i framtidens elsystem tillsammans med den reglerbara vattenkraften och vi är stolta över att kunna bidra i denna utveckling, säger Fredrik Nordqvist, Affärsområdeschef Holmen Energi.

Fakta
Blisterlidens Vindkraftspark omfattar 14 vindkraftverk, Holmen uppför vindparken i samarbete med turbinleverantören Nordex.
Mark- och anläggningsentreprenör: Svevia.
Placering: Skellefteå kommun, väster om byn Bygdsiljum.
Tid: Förväntas tas i bruk under 2026.

Föregående artikelJohn De Sohn till Summertime
Nästa artikelSummertime Garden Party