Så ska Skellefteföretaget locka ungdomar till industrin

stilmek

ANNONS. Glöm enformigt arbete, tunga lyft och att bara jobba med män över 50 år. Stilmek vill tvätta bort fördomarna mot industriarbete och satsar ständigt på ny teknik, mångfald samt att de anställda ska kunna klättra inom företaget.
– Vi vill nå fram till ungdomarna i Skellefteå att det är supercoolt att jobba på industri, säger Susanne Löfholm, rekryterings-och marknadsansvarig på Stilmek.

TEXT: JOHANNES HÄGGLUND

Stilmek har funnits i snart 50 år, men tro inte att företaget lever kvar i dåtiden. Tvärtom. Stilmek, som sysslar med allt från industrimontage och  maskinbearbetning till svetsning, jobbar ständigt med att utvecklas – och det yttrar sig dels genom att de hela tiden vill ha den senaste tekniken för att kunna tillgodose kundernas behov och dels genom deras satsning på personalgruppen och mångfald, som kanske inte var lika prioriterade frågor när företaget grundades.

– Vi är duktiga på mångfald och det är något som har varit väldigt viktigt för oss. Vi har både tjejer och killar och folk från olika nationer, säger Susanne Löfholm,  marknads- och rekryteringsansvarig.

Stilmek är ett legotillverkande företag. De jobbar med allt från små serier till stora Turn-keyprojekt och de räds inte stora investeringar i ny teknik. Deras senaste investering är en högteknologisk mätarm.

– Huvudet är en 3d-scanner som kan få oss att säkerställa mått och toleranser enligt kundernas höga krav. Dessutom kommer vi på sikt att kunna erbjuda tjänsten att utföra scanningar på uppdrag åt andra, säger Susanne Löfholm.

Dessutom är de mitt i en utbyggnad, för att få bättre flöden samt fler svetsplatser. En ­annan grej som sticker ut med Stilmek är att de anställda ska ha chans och möjligt att ta kliv inom företaget – och det är Susanne Löfholm ett bevis på. Hon började som svetsare för åtta år sedan. Efter några år blev hon arbetsledare och sedan några år tillbaka ansvarar hon för marknad och rekrytering inom hela koncernen. En som har gjort en liknande resa på företaget är Tobias Ståhl. Han började på företaget som ”allt-i-allo”, lärde upp sig till svetsare och fick sedan rollen som beredare/planerare, vilket innebär att han jobbar med kundordrar och samarbetar med verkstadschefen för att få produktionen att rulla.

– Att jag skulle hamna här hade jag inte en tanke på när jag började på företaget, men jag är såklart glad och tacksam över att jag har fått den möjligheten, säger Tobias Ståhl.

– Många företag pratar man om att det finns utvecklingsmöjligheter, men vi lever verkligen ut det. Det är så vi jobbar. Vi försöker plocka fram talangerna som finns på företaget. Vi kollar internt före externt, säger Tobias Ståhl.

Både han och Susanne upplever att det finns ganska många fördomar kring industriarbete, vilket Susanne märker av när hon är ute i skolor och pratar om vad de sysslar med.

– Många tror att det är ett tungt och farligt jobb. Men vi har ergonomiska hjälpmedel för att lyfta tungt och skyddsutrustning. Vissa tror att det kan vara jordtrampade golv, stenåldersmaskiner, mörka lokaler och att det bara är män över 50 år som jobbar. Den bilden vill få bort, säger Susanne Löfholm.

– Tjejer passar lika bra för industrijobb och vi vill få fram till ungdomarna i Skellefteå att det är supercoolt att jobba på industri, för det är det. Och jätteroligt. Ingen dag är den andra lik hos oss, säger Susanne Löfholm.

FAKTA
Stilmek ingår i koncernen Stilmek-gruppen där även gelägda dotterbolaget Stilmek montage ingår, samt Turnhill,  där Stilmek är majoritetsägare.

Föregående artikelSå enkelt fixar du drömköket i Skellefteå
Nästa artikelNu ska de bli ett komplett svetshus