Nu ska de bli ett komplett svetshus

MA

ANNONS. I 25 år har MA Svetsprodukter hjälpt Skellefteföretag med olika svetsproblem – men nu ska de ta nästa steg och bli ett komplett svetshus.
– Vi vill kunna ha ett större lager av produkter. Om vi har större variation på vårt utbud kan vi i ännu större utsträckning kundanpassa oss, säger delägaren Ronny Lindberg.

TEXT: JOHANNES HÄGGLUND

MA Svetsprodukter, som håller till på ­Hedensbyn, på Metallvägen 5, har en lång historia. Företaget grundades redan för drygt 25 år sedan av Martin Markstedt. För fem år sedan tog Ronny Lindberg över och nu äger han företaget tillsammans med Tom Mikaelsson och Lars-Göran Persson. Ända sedan starten har MA Svetsprodukters nyckel till framgång varit ett stort fokus på service, vilket också har genererat en trogen kundbas.

– Jag har försökt driva på företaget på samma sätt som Martin (Markstedt) gjorde, med att ha hög servicenivå, köra ut och hjälpa kunder. Han var otroligt hjälpsam, men kanske inte tog betalt för alla timmar, haha. Just servicenivån är det som sticker ut hos oss och det är det jag upplever att kunderna uppskattar, säger Ronny Lindberg.

Vad innebär bra service för dig?

– Först och främst att leverera material och hjälpa kunderna med olika svetsproblem. Det blir mer och mer olika material som ska svetsas ihop. Ibland vet kunderna knappt själva hur problemet ska lösas och då hjälper vi till med det, säger han.

Företagets fokus på service har gett resultat. På fyra år dubblade MA Svetsprodukter sin omsättning, men sedan kom pandemin och bromsade den ökningen, men nu börjar jobben trilla in i högre takt och Ronny Lindberg börjar se ljusare på framtiden. När pandemin avtagit lite mer hoppas Ronny och hans delägarkollegor kunna växla upp och målsättningen är att inom in snar framtid ha ett komplett svetshus.

– Med det menar vi att utveckla verkstaden och kunna ett större lager av produkter, ett större utbud helt enkelt. Vi vill ha fler sorters märken av de olika varorna. Det finns inte bara en svetshjälm utan ett 20-tal. Om vi har större variation på vårt utbud kan vi i ännu större utsträckning kundanpassa oss, säger Ronny Lindberg.

Det i sin tur hoppas Ronny ska leda till att företaget kan fortsätta att öka och kunna anställa fler, att de ska kunna ta på sig fler reparations- och underhållsuppdrag på maskiner och att de ska kunna växa utanför Skellefteås gränser.

– Vi hinner bara med Skellefteå med omnejd, men lyckas vi få ett komplett svetshus samt anställa några till kan vi utvidga till Lycksele, Vilhelmina, Piteå, Umeå och Luleå, säger Ronny Lindberg.

Han är född och uppvuxen i Ursviken och innan han tog över MA Svetsprodukter jobbade han som resande säljare på Böhler welding och reste mellan Sundsvall och Kiruna, men när hans sambo blev gravid med tvillingar ville han hitta ett jobb som passade bättre att kombinera med familjelivet.

– Att driva eget bolag med två småbarn hemma var kanske lite feltajmat, men det gick. Det blev betydligt mycket mindre resor och mer tid hemma med familjen och den största kundkretsen slutar klockan 16, vilket gör att när jag vrider om nyckeln på jobbet kan jag släppa den delen, säger Ronny Lindberg, som började jobba som svetsare efter skolan.

Sedan har han blivit kvar i branschen – mycket tack vare människorna han möter i jobbet.

– Jag provade andra jobb, men har alltid tyckt om svets och industri. Det är inte mycket kostymfolk. Det är ett förstående folk och man pratar samma språk. Trevlig kundkrets, säger Ronny Lindberg.

Föregående artikelSå ska Skellefteföretaget locka ungdomar till industrin
Nästa artikelAIK:s backstjärna redo för slutspel