Mjuka värden bakom Gallacs succé: ”Det är i dialogen vi utvecklas”

gallac

De omsätter 50 miljoner kronor och personalstyrkan har växt till 33 medarbetare. Hos Skellefteföretaget Gallac är de mjuka värdena hårdvaluta – något som vd:n Peter Östlund menar ligger bakom framgången.
– Vad skapar lust hos dig och vad driver dig till förändring? Det är i dialogen vi utvecklas. Att vi lyckats så bra i den här processen är en förklaring till att vi kan ligga i framkant inom en så konkurrensutsatt bransch, säger han.

Hur kan du som ledare kommunicera för att dina medarbetare ska känna sig så trygga på jobbet att de har lust att vara med och driva förändring? Det frågade sig Peter Östlund när han klev in på Skellefteföretaget 2017. Nästan fyra år senare är Gallac det enda kvarvarande företaget norr om Dalälven som är specialiserade på avancerad ytbehandling. En framgång som har sin grund i ett unikt tankesätt – som går stick i stäv mot den gängse normen inom industribranschen.
– Vi är inget vanligt industriföretag i den meningen. Sedan jag kom in har vi fokuserat mer på de mjuka värdena än de hårda kompetenserna, säger Peter Östlund och fortsätter:
– Det är ganska lätt att identifiera hur bra medarbetarna är på att svetsa eller vilken ritningskompetens de besitter. Vi valde att gå förbi det där och istället försöka identifiera vilka mjuka värden som är viktiga på arbetsplatsen. Ledarskap är inte bara kopplat till
ledare, alla är ledare i sitt eget liv – och för att komma dit behöver vi bli medvetna om våra olika drivkrafter.
”Framtidens vinnare är de där medarbetarnas samlade engagemang
riktas mot gemensamma mål”
Peter berättar att filosofin till en början inte enhälligt mottogs positivt – viss skepsism fanns hos medarbetarna – men han lyckades övertyga att man måste se förändring som något naturligt och positivt för att ta steg framåt.
– Människan är i naturen en vanemänniska, och det är klart att det till en början kunde upplevas jobbigt att rucka i gamla saker. Vad skapar lust hos dig och vad driver dig till förändring? Det är i dialogen vi utvecklas, och sedan den processen kom igång har alla varit jättepositiva, säger Peter Östlund.
Gallac, som har 26 anställda i Skellefteå och sju i Åsele, är specialister på ytbehandling, blästring, målning samt sprut- och varmförzinkning.
– Vår satsning visar sig redan i förbättrade resultat där alla medarbetare kan bidra. Framtidens vinnare är de där medarbetarnas samlade engagemang riktas mot gemensamma mål, säger Peter Östlund.

Sponsrat inlägg: En del av vårt annonserbjudande och inläggen skrivs av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor, hör av dig till info@skellefteaguiden.se

Föregående artikelRekordstort båtintresse bland Skelleftebor
Nästa artikelFörvandlade klassisk kiosk till minilivs