Här skapas Byskes nya mötesplats

ICABYSKEutantext

ICA Supermarket i Byske är mycket mer än en mataffär. Butiken erbjuder exempelvis pakettjänster och är ATG-, Svenska Spel- samt systembolagsombud – allt för att Byske ska fortsätta att vara en levande ort.
– Jag vill verkligen att det här ska bli en lokal mötesplats, säger handlaren Emma Lindgren.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

I en tid när butiker på landsbygden blir alltmer sällsynt fyller ställen som ICA Supermarket i Byske en allt större roll.
– Vi bryr oss om bygden och vill att Byske ska fortsätta vara en levande plats, säger handlaren Emma Lindgren.

När kiosken i Byske för några år sedan lades ner var det säkert några i byn som funderade över om de skulle behöva åka in till Skellefteå för att lämna in sin stryktipskupong och spela V75? Men då klev ICA Supermarket in.
– För oss var det givet att bli Svenska Spel- och ATG-ombud. Vi tog över allt sådant för att det inte skulle försvinna från bygden. Det är viktigt för många och alla har inte möjlighet att åka in till stan. Ju fler sådana grejer som försvinner från bygden desto mindre attraktivt blir det att bo här. Därför tycker jag det är jätteviktigt att sådant finns kvar även på mindre orter, Emma Lindgren, 28.

ICA Supermarket har även de flesta pakettjänster samt att de sedan några år tillbaka är ombud för Systembolaget. Att butiken erbjuder mycket mer än bara frukt, mejeriprodukter och godis är förstås något som Byskeborna är tacksamma för.
– De tycker att det är jätteroligt, självklart. Att de uppskattar tjänsterna märks också tydligt. För allt ökar hela tiden, särskilt i pandemitider. Folk vill inte åka in till stan i onödan. Kan de då beställa från Systembolaget till oss i stället är det fantastiskt att vi kan hjälpa till på det sättet, säger Emma Lindgren.

Hon är handlare på Ica Supermarket Byske sedan ett drygt år tillbaka. Hennes pappa ­kommer från en handlarfamilj och för 22 år ­sedan tog Emmas föräldrar över butiken. ­Medan de drev butiken var Emma bestämd med att hon aldrig skulle bli handlare.
– Alla sa att jag också kommer att bli en handlare, men jag sa absolut inte. Men här står jag, säger hon och brister ut i ett skratt.
Här står hon – med siktet inställt på att försöka göra ICA Supermarket till en butik som underlättar livet på så många sätt som möjligt för alla byskebor.
– Jag kommer att göra allt för Byske. Jag vill verka på den här orten och jag hade inte gjort det om jag inte såg att det fanns en potential. Jag vill verkligen att det här ska bli en lokal mötesplats, säger hon.

Föregående artikelSlutar som vd på teatern
Nästa artikelOktober – 2021