Bytte bana – efter mammaledigheten

gustafsson

Att byta yrke och låta karriären ta en ny väg krävs mod. Emma Gustafsson, 29, bytte dagligvaruhandeln mot ­bilbranschen – och uppmanar nu fler att våga.
– Jag uppmuntrar fler kvinnor att söka sig till en ­mansdominerad bransch, säger Emma, ny servicerådgivare på Forsbergs Bil i Skellefteå.

Emma Gustafsson hade jobbat flera år inom hotell- och dagligvarubranschen. När hon för cirka ett år sedan skulle återvända till jobbet efter mammaledigheten gjorde hon det inte utan att ­reflektera.
– Jag ville utmana mig själv och hitta nya mål, säger hon.

Emma, som hela sitt yrkesverksamma liv jobbat inom serviceyrken, berättar att hon alltid tyckt om sitt jobb. Det var alltså inte det att hon tröttnat på yrket i sig som fick henne att söka ny bransch, utan viljan att ­utmana sig själv.
– Trots att jag trivdes på jobbet ville jag testa om jag ännu hade förmågan att lära mig ­något nytt. Kunde arbetslivet ha något ­annat att erbjuda?

När Emma väl fattat beslutet började hon fundera vad denna nya inriktning kunde vara. Som av en slump såg hon att Forsbergs Bil utannonserade en tjänst, och då var det som att bitarna föll på plats.
– Jag har alltid gillat bilar, men kanske inte vågat ge mig hän lika mycket som jag skulle kunna. Vad kunde erbjuda en större utmaning än att jobba med en hobby i en mansdominerad bransch?

Hon påbörjade sin nya tjänst som servicerådgivare på Forsbergs Bil den 1 mars i år och erkänner att de första månaderna varit utmanande. Precis så som hon ville ha det.
– Jag brukar säga att jag känner mig ny varje dag, skrattar Emma och utvecklar:
– Men det är utmanande och roligt, framförallt som kvinna i en mansdominerad bransch. Dessutom har vi ett fantastiskt team, alla jobbar tillsammans och mot samma mål – det gör det lättare att trivas och utvecklas.

Nu när hon ännu är i början av sin nya karriär stöter hon dagligen på nya saker. Vid horisonten hägrar fortfarande många intressanta möjligheter.
– Jag lever med konstant prestationsångest och vill bli bäst på allt jag företar mig. Jag har redan hunnit gå två utbildningar och har dessutom lånat hem lite litteratur för att läsa på ytterligare. Sen bytte jag för första gången filtret på vår bil…

Hur gick det?
– Det gick bra. Det gäller som allt annat bara att våga.

Föregående artikelJuninumret är här
Nästa artikelDelar med sig av elbilar – till allmänheten