Anrikt Skellefteföretag fyller 65 år

emc

Det lokala kraftbolaget spänningsändrade från 110 till 220 volt.
Det blev starten för Elmotorcentralens framgångssaga i Skellefteå – som 65 år senare blickar mot en spännande framtid tillsammans med Christer och sonen Robin Gyllengahm vid rodret:
– Vi har en väldigt stark framtidstro, framförallt med tanke på allt som händer i Skellefteå just nu, säger Christer Gyllengahm.

Sedan drygt sex år tillbaka driver Christer och Robin Gyllengahm Elmotorcentralen (EMC) på Filtergränd 3 i Skellefteå. Här har far och son fortsatt utveckla företaget, som erbjuder det mesta inom elmotorer, frekvensomriktare, transmissioner och pumpar. Christer sköter ekonomin och säljer en del, medan Robin tar hand om det mesta av försäljningen och driver verkstaden.
– Det är fantastiskt kul att jobba tillsammans med sin son och det har verkligen funkat jättebra. Det krävs förstås en gemensam syn på hur företaget ska drivas och en förmåga att kunna kompromissa, och det tycker jag att vi lyckats med. Vi har väldigt trevligt tillsammans, vilket jag hoppas både vår personal och våra kunder märker, ­säger Christer och fortsätter:
– Som våra mycket kompetenta och duktiga tekniker brukar säga, ingenting är omöjligt att reparera, det tar bara lite olika lång tid!
Något som kännetecknat EMC över alla år är deras innovativa lösningar, och kanske framförallt deras förmåga att känna av marknadens behov. På 50-talet valde det lokala kraftbolaget att spänningsändra från 110 till 220 volt. Det gav massor av jobb – företaget fick i uppdrag att linda om alla maskiner i Skelleftebornas hem. Det kunde t ex vara dammsugare, köksfläktar och hushållsassistenter. Nu 65 år senare har företaget fortfarande tre kunniga motorlindare i verkstaden, något som numer blir mer och mer sällsynt i branschen. Företaget har också investerat i avancerad utrustning för laseruppriktning av axlar, samt i toppmodern utrustning för högspänning/isolationstest av motorer.

bildhistoria1
Nu 65 år senare har företaget fortfarande tre kunniga motorlindare i verkstaden, något som numer blir mer och mer sällsynt i branschen.

Numera arbetar EMC nästan uteslutande mot företag, även om förstås alla typer av kunder är välkomna. EMC är bland annat återförsäljare av ABB och VEM och har idag ett mycket stort lager av nya motorer, från 0,12 till 90 kW. Dessutom reparerar företaget läns, slam och avloppspumpar, många olika typer av mekaniska växlar, städ- och skurmaskiner, samt mycket annat.
– Reparation av städmaskiner har ökat rejält på senare år, handlare som ICA och Coop, men även sjukhuset, kommunen med skolor och äldreboenden utgör en del av våra kunder, förklarar Christer.

Christer, som hunnit fylla 61 år, berättar att det är en ynnest att få jobba tillsammans med sin son och att han försöker förmedla den kunskap han förvärvat under åren, innan han börjar trappa ner.
– Jag jobbade väldigt mycket när Robin var liten och det har varit roligt att ta igen lite av den tiden nu. Men så klart känns det svårt att lämna vårt härliga team på EMC, säger
Christer och berättar att han redan i höst ­planerar för att gå ner till att jobba tre dagar i veckan.
– Robin är framtiden och han är redo att utveckla det här anrika företaget vidare.

Sponsrat inlägg: En del av vårt annonserbjudande och inläggen skrivs av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor, hör av dig till info@skellefteaguiden.se

Föregående artikelSkellefteföretaget har dubblat antalet anställda – på tio månader
Nästa artikelEfterfrågan på bostäder ökar – hälsa på Skellefteparet som hyr ut