AIK-profilens nya karriär: ”Vill ha det personligt”

rama

ANNONS. Hockeykarriären är över sedan tio år tillbaka – men Johan Ramstedt har ett jobb som på många sätt påminner om tiden i AIK-tröjan.
– Jag får både den här tävlingskänslan och träffa mycket folk, säger Ramstedt, som driver Skellefteå Brandskydd, där han hjälper företag i stan med säkerheten kring brandfrågor.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

Johan Ramstedt, 42, är ett bekant ansikte för många som följde AIK kring millennieskiftet. I 17 år spelade han hockey på elitnivå och i elva av dessa var det med den svartgula tröjan på. Han avslutade karriären med två säsonger i Norge, men 2011 bestämde han sig för att lägga skridskorna på hyllan. Av en tillfällighet blev hans första jobb efter hockeykarriären på Skellefteå Brandservice.

– Jag var där i drygt två år, men sedan blev de uppköpta. Då fick jag möjlighet att jobba som drifttekniker och tog den chansen, säger Johan Ramstedt.

Under den här perioden bestämde han sig även för att använda sig av utbildningarna och alla certifikat han hade jobbat till sig under tiden på Skellefteå Brandservice och 2017 startade han Skellefteå Brandskydd.
– Jag tänkte att det var dumt att inte använda mig av den kunskap och kontakterna jag hade. Sedan var jag lite nyfiken på om jag skulle greja det. Jag kommer från idrotten och det var lite tävlingsnerven som slog till, kommer jag att klara det här?

Det blev en utmaning, säger Johan Ramstedt, som hjälper företag med brandsäkerheten.
– Jag hjälper företag med SBA, systematiskt brandskyddsarbete, där jag sitter med när det är tillsyn och ordnar så att företagen har koll på brandskyddet. Dessutom hjälper jag till med brandskyddsutbildningar, säger Johan Ramstedt.

Vilka är de vanligaste problem företagen har?

– Dokumentationen skulle jag säga. Att kontrollerna verkligen görs. Räddningstjänsten är ute och kollar att alla företag jobbar systematiskt för att säkra brandskyddet i fall något skulle hända. Där är jag en resurs till olika företag.

Hur mycket samarbetar du med räddningstjänsten?

– Jag träffar Pär Mikaelsson (tidigare lagkamrat) och de andra som är ute på tillsyn. Vi vill båda att de ska fungera för företa- gen och samarbetar på det sättet, men jag hjälper företagen att få koll på allt och att de gör rätt, för de flesta vill trots allt ha koll på brandskyddet, säger han.

En sak som skiljer Skellefteå Brandskydd med de flesta an-dra företag – oavsett bransch – är att de inte vill växa för mycket.
– Jag kan inte ta på mig för mycket för jag vill ha tid för alla. Jag vill ha det personligt och skulle vi ha för många kunder skulle jag inte hinna med att hjälpa alla på det sätt jag vill. Relationen till kunderna är väldigt viktigt för mig, säger Johan Ramstedt.

När han är ute på jobb blir långt ifrån bara snack om brandskydd. Det blir ganska mycket hockeyfokus också.
– Haha, folk pratar gärna hockey. Det är många äldre företagsledare som har koll på hockeyn förr i tiden. När jag slutade var jag lite småless att snacka hockey, men nu när jag själv är sup- porter är det bara kul. Nu känns det nästan som att jag aldrig har spelat i och med att det är så länge sedan jag slutade, säger han.

Något som ofta kommer på tal var när Johan Ramstedt var med och spelade upp AIK i SHL 2007.
– Det blir en hel del om när vi gick upp, men även om årets lag. Man märker snabbt hur otroligt stort intresset är och det är kul att folk är engagerade. Det var en rolig tid, men nu är det mer padel som gäller för mig, säger Johan Ramstedt.

Spelar du mot några gamla lagkamrater?

– Jag lirar både med och mot bland andra Jimmie (Ericsson), (Stefan) Klockare och även Micke Lundström, materialförvaltaren. Vi är några som håller igång. Det är kul att ha kontakt med de gamla lagkompisarna, säger han.

Föregående artikelFirewood Pizza
Nästa artikelSå enkelt fixar du drömköket i Skellefteå